Predstavljamo: PhotoSynth

Vratili ste sa zanimljivog putovanja, ekskurzije i želite prijateljima na najbolji način prenijeti utiske, ali kako??? Fotografijama, video zapisima? Mi vam predstavljamo besplatan alat Photosynth (nalazi se na adresi www.photosynth.net) koji će im pružiti potpuno 3D iskustvo. Sve što je na vama je da svoju inspiraciju izrazite kroz obične digitalne fotografije, a Photosynth će od njih napraviti nezaboravni trodimenzionalni doživljaj. Gledajući vaše synth-ove, prijatelji će za trenutak prošetati ulicama kojima ste vi šetali, vidjeti i osjetiti sve što ste i vi.

Photosynth-om je moguće rekonstruisati sve gradove, zanimljive predjele, muzeje, … , koristeći mnogobrojne fotografije turista koji su svoje slike postavili na website-ovima poput Flickr-a, Photobucket-a, Picasa-e… Stoga bi u učionici, u nastavi, bilo veoma zanimljivo iskoristiti već postojeće synth-ove za časove istorije, geografije, likovne umjetnosti, a u sekcijama, na izletima i ekskurzijama učenici bi mogli kreirati i sopstvene.

Pogledajte nekoliko synth-ova (za pregled je neophodno imati instaliran Silverlight na vašem računaru, ukoliko nemate, pojaviće vam se opcija da ga instalirate. Silverlight je besplatan program):

Stonehenge ,Engleska

Egipatske piramide, Abu Simbel

Jezero Tsomoriri, Himalaji

Aja Sofija, Istambul

Verona, Italija

Tiranosaurus Reks

 

Kako je sve počelo? 

Photosynth se temelji na foto-turizmu, istraživačkom projektu Noah Snavely, apsolventa Vašingtonskog univerziteta.

Prvu demo verziju Microsoft je objavio u novembru 2006. godine, gdje su korisnici mogli pregledati modele generisane od strane Microsoft-a, ali ne i stvarati sopstvene modele.

U avgustu 2007.g Microsoft se udružio s NASA-om i korisnicima je pomoću Phytosynth tehnologije prikazan svemirski brod Endeavour.

U avgustu 2008.g. Microsoft je službeno objavio Photosynth za javnost, u kom se prvi put korisniku dozvoljava upload svojih slika i generisanje sopstvenih Photosynth modela.

Pogledajte i jednu od prezentacija.  

Kako sve to radi? 

Photosynth tehnologija sastoji se iz dva koraka.

Prvi korak uključuje analizu više fotografija snimljenih na istom području. Svaka fotografija se obrađuje pomoću detekcije karakterističnih tačaka i odgovarajućeg algoritma razvijenog od strane Microsoft-ovog istraživačkog tima. Ovaj proces identifikuje određene specifičnosti, npr. ugao prozorskog okvira ili kvaku od vrata. Karakteristike jedne fotografije se onda u odnosu na te uočene specifičnosti upoređuju sa drugim fotografijama. Tako se identifikuju tačke poklapanja fotografija istog područja. Analizirajući položaj odgovarajućih specifičnosti unutar svake fotografije, program može prepoznati položaj između tih fotografija (da li je prikazano na nekoj fotografiji desno, lijevo, gore ili dole u odnosu na prikazano na drugoj fotografiji). Analizirajući suptilnu razliku između specifičnosti (ugao, udaljenost, itd.), program identifikuje 3D položaj svake specifičnosti, kao i položaj mjesta i ugao sa kog se fotografisalo. Ovaj prvi korak je veoma računski komplikovan, ali ga je potrebno učiniti samo jednom na svakom setu slika.

Drugi korak uključuje prikaz i navigaciju kroz 3D model. To se prikazuje pomoću besplatnog Photosynth preglednika koji se može preuzeti sa sajta photosynth.net. Preglednik se instalira na klijentskom računaru i održava vezu s serverom na kome se nalaze originalne fotografije.

Instalacija softvera 

Photosynth instalira dva programa na vaš računar: plug-in web preglednik za prikazivanje fotografija i program Photosynth za kreiranje 3D scene. Prije svega potreban vam je Windows ID Live nalog (korisničko ime i lozinka). To je isti nalog koji koristite za Windows Live Messenger ili za vašu poštu na hotmail-u. Ukoliko nemate nalog možete ga besplatno otvoriti na ovoj stranici. Dalje, Photosynth program koji trebate preuzeti nalazi se ovdje. Klikom na dugme Install Photosynth instaliraćete oba programa. Kada se instalacija završi, računar će biti spreman za prikazivanje i kreiranje synth-ova.

Minimalni sistemski zahtjevi 

Operativni sistem: Za sada su podržani samo Windows XP (SP2 ili SP3) i Windows Vista.

Web preglednik: Internet Explorer 7, Internet Explorer 8 i Firefox 3 sa instaliranim Silverlight-om.

Procesor: Minimum 2 GHz.

Memorija: 512MB memorije je potrebni minimum, a preporučljivo je 1GB radne memorije.

Grafika: Minimalni zahtjev je 32MB grafičke memorije, a preporučljivo je 64MB ili više.

Neki savjeti za što uspješnije rezultate

· Počnite sa manjim objektima, kao recimo nekim komadom namještaja ili jednom umjetničkom slikom. Prateći sljedeće savjete moći ćete sa lakoćom napraviti synth od 10-ak fotografija.

· Svaki dio scene koji fotografišete treba da se nalazi na najmanje tri fotografije uslikane sa različitih pozicija. Znači da trebate napraviti priličan broj slika za jedan dobar synth.

· Počnite prvo sa snimanjem panorame vaše scene, pa potom snimanja samog objekta kružeći oko njega i slikanjem iz raznih uglova i pozicija. Ako se samo zaustavite na panorami nećete napraviti dobar 3D doživljaj.

· Pokušajte da imate bar 50% preklapanja između fotografija.

· Kada se krećete oko objekta, potrudite se da uglovi između svake dvije uzastopne fotografije budu oko 25 stepeni. Ukoliko pravite veće uglove, slike se neće lijepo preklapati.

· Snimajte scene koje imaju mnogo detalja i tekstura.

· Nemojte raditi crop fotografija, to zbunjuje Photosynth.

· Ne zaboravite da uslikate fotografije sa širokim uglovima, sa veće udaljenosti od objekta, ali takođe imajte i dosta fotografija detalja izbliza.

· Provjerite da li su fotografije u pravom položaju prije nego što ih upload-ujete sa Photosynth programom.

Slikanje enterijera

  · Počnite fotografisanje iz centra prostorije. Sa najširim mogućim uglom , lagano se okrećite i fotografišite i pritom se trudite da se uzastopne slike preklapaju oko 50%. Vjerovatno će vam trebati oko 15-30 fotografija za taj čitav krug.  

· Potom fotografišite iz uglova prostorije i sa sredina zidova, takođe sa 50% preklapanjima. 

· I na kraju pređite na slikanje detalja.

Opširniji priručnik ćete pronaći OVDJE.

Naš testni SYNTH 

Sada ćemo kreirati jedan primjer – 3D prikaz trga kod Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

Poći ćemo na sajt www.photosynth.net.

Ulogovati se (Sign in) sa Windows Live Id.

Potom idemo na Create, a zatim na Create a Synth.

Pojaviće se sljedeći prozor. Na Add Photos dodajmo fotografije od kojih želimo da gradimo synth, selektujemo ih sve, u lijevom gornjem dijelu prozora upišemo naziv synth-a i kliknemo na Synth.

Sljedeći prozor označava kraj kreiranja Synth-a i tada gotov synth možemo pogledati na View.

Primjetićete da vam se prikazuje i određeni procenat koji označava stepen uspješnosti spajanja fotografija u jednu cijelinu.

Da biste podijelili synth sa drugima, kliknite na , kopirajte link i pošaljite prijateljima da pogledaju vaš synth.

I na kraju pogledajte naš synth.

Sada je na vama da ekperimentišete dalje i ispoljite svoju kreativnost!!!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Prvi broj. Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Predstavljamo: PhotoSynth

  1. Југослава kaže:

    Корисно. Хвала.

  2. Luka kaže:

    super stvar 😀
    moze li sad na win 7?

  3. Povratni ping: Фотосинт | Заједно до нових знања

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s