Predstavljamo: Windows SteadyState

U prvom broju našeg časopisa odlučili smo se da Vam predstavimo alat Windows SteadyState, za koji vjerujemo da ce Vam biti od velike pomoći u održavanju računara. Posebno ga preporučujemo školskim ICT koordinatorima, jer mislimo da će im umnogome olakšati rad na održavanju velikog broja školskih računara. U svakodnevnoj komunikaciji sa školskim ICT koordinatorima, shvatili smo da je jedan od većih problema samo održavanje računarskih učionica, gdje je veoma često neophodna reinstalacija operativnog sistema, nakon čega slijedi instalacija svih neophodnih programa, povezivanje na mrežu, instalacija AV klijenta, itd. Mislimo da će ovaj alat otkloniti ili bar značajno smanjiti potrebu za ovom procedurom.

Jedan od glavnih problema školskih računara je upravo taj što na njima svakodnevno radi veliki broj učenika, koji mogu poremetiti sistem, kreirati veliki broj fajlova, zagušiti sistem… Windows SteadyState je alat koji nakon restarta cijeli sistem vraća u prvobitno stanje, dakle sve izmjene koje je korisnik napravio u toku rada neutrališe. Naravno da je ostavljena mogućnost da se zadrže apdejti operativnog sistema, antivirus softvera i drugih alata, a takođe je moguće na određenim mjestima čuvati fajlove koje je korisnik kreirao. Pa, da krenemo…

Najbolja varijanta je ako Windows SteadyState instaliramo na računar koji smo upravo reinstalirali (mada nije neophodno). Kada završimo instalaciju Windowsa i svih aplikacija koje su nam potrebne za rad, sa stranice http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=83424 treba instalirati kritične apdejte. Nakon toga instalirajte antivirus (u školskom slučaju to je Symantec Corporate Client) i skenirajte računar. Kreirajte usere kao i obično (ucenik, sadmin), sa odgovarajućim pravima i lozinkama. Tek tada, sa stranice http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=83430 pokrenite instalaciju ovog alata. Instalacija se odvija u nekoliko koraka:

                                            

1. Klik na I accept the Licence Terms, zatim Next

2. VAŽNO!!! Operativni sistem mora biti legalan! Klik   na validate izvršiće provjeru!    

Ostatak instalacije je tipičan, samo se treba složiti sa defaultnim postavkama, nakon čega će se na Desktopu pojaviti prečica za Windows SteadyState. Njenim pokretanjem Windows steady state se otvara u ovakvom prozoru:

3. Glavni prozor programa podijeljen je na dio za podešavanja cijelog sistema i pojedinačnih usera

Vidimo da je glavni prozor podijeljen na dva dijela, Global Computer Settings i User Settings. Global Computer Settings se odnosi za podešavanja cijelog računara, a User Settings se odnosi na podešavanja za specifičnog usera, što je nama najzanimljiviji dio, jer na ovaj način možemo staviti ograničenja na učenički user profile. Tu su takodje i opcije eksportovanja i importovanja korisničkih naloga, što nam može znatno ubrzati podešavanja na više računara.

Klikom na Set Computer Restrictions otvara se prozor sa podešavanjima sistema:

4. Moguće je zabraniti userima snimanje na hard disk, pa čak i na USB memoriju!

Ovdje možete iskoristiti različite opcije, kao recimo zabrana upisa direktno na hard disk ili eksternu USB memoriju ili sklanjanje Administratorskog naloga iz Welcome screen-a.

Opcije Schedule Software Updates i Protect Hard Disk je najbolje ostaviti sa defaultnim podešavanjima.

Ono što bismo mi iz cijelog alata izdvojili kao najzanimljivije opcije je mogućnost lockovanja određenog korisničkog naloga (u našem primjeru je to ucenik). Klikom na taj korisnički nalog otvara nam se prozor sa mnoštvom podešavanja, od kojih mi posebno preporučujemo opciju Lock profile to prevent user from making permanent changes.

5. Klikom na opciju Lock profile to prevent the user from making permanent changes onemogućavate taj nalog da napravi bilo kakvu promjenu na sistemu tokom svog rada. U tom slučaju je neophodno Vaše dokumente snimati na USB memoriju, jer će se nakon prvog restarta izgubiti!

Ova opcija čuva sve promjene koje je ovaj user napravio samo u toku rada. Kada se ponovo ulogujemo sa ovim korisničkim nalogom, stanje će biti identično onom na početku: sva podešavanja i fajlovi će ostati tačno onako kako smo ih ostavili prvi put. Tokom testiranja ovog programa vidjeli smo da lockovani učenički profil savršeno funkcioniše, ovaj alat ne opterećuje sistem, fajlovi koji su već postojali na računaru se nakon restarta vrate ako su izbrisani, novi fajlovi koji su kreirani tokom našeg rada nestanu nakon restarta.

Tabovi Windows restrictions, Feature restrictions i Block programs se bave još detaljnijim podešavanjima sistema:

6. Windows restrictions

7. Features restrictions

8. Block programs

Kao naročito korisnu opciju takođe preporučujemo mogućnost eksportovanja podešenih korisničkih naloga. Na taj način izbjegavamo detaljna podešavanja usera na više mašina, nego prosto kad sve podesimo na jednom računaru, klikom na Export user sačuvamo odabrani korisnički nalog pod željenim imenom u Windows SteadyState User formatu (*.ssu). Na drugim računarima je kasnije lako kreirati identičnog usera pomoću opcije Import user.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Prvi broj. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s