Portal za nastavnike kao vid elektronskog učenja

U prošlom broju smo naveli nekoliko razloga za uvođenja portala za nastavnike, koji se nalazi na adresi www.skolskiportal.edu.me. Kao što smo rekli, na ovom portalu se nalaze: dokument centar, forum i linkovi. U dokument centru će se naći didaktički softver za razne predmete, opšti dokumenti, priručnici i propisi (zakoni i pravilnici). Forum je namjenjen ICT koordinatorima. Pomoću foruma i uz pomoć mnogih priručnika poboljšaće se održavanje računarske opreme, mreže i Interneta u školama. Među linkovima mogu se naći linkovi iz informacionih tehnologija, linkovi podjeljeni po predmetima, linkovi sličnih portala zemalja iz okruženja kao i ostali zanimljivi linkovi. Pored navedenog, na portalu se nalazi i spisak svih obrazovnih institucija u Crnoj Gori sa linkovima ka njihovim sajtovima, kao i kontakti Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije Ministarstva prosvjete i nauke koje će vršiti tehničko održavanje ovog portala.


U decembru 2008. godine usvojena je strategija uvođenja didaktičkog softvera u obrazovni sistem, gdje se didaktički softver posmatra kao didaktički softver u širem smislu i didaktički softver u užem smislu. Didaktički softver u širem smislu predstavljaju softveri koji se mogu koristiti kao alati u procesu nastave (alati za izradu standardnih dokumenata, tabelarnih proračuna, prezentacija, grafičku obradu, statičke i dinamičke web prezentacije, dizajn i obradu slike, LMS, učenje na daljinu itd.). Didaktički softver u užem smislu predstavlja softver za nastavne predmete ili za neke interesantne oblasti značajne za proces obrazovanja i vaspitanja, kao i didaktički softver za usavršavanje nastavnika. Pored toga, didaktički softver u užem smislu obuhvata i sve vidove didaktičkog e-materijala, počevši od digitalizovanog udžbenika, e-testova za razne predmete, itd. Na portalu za nastavnike pod didaktičkim softverom smatra se didaktički softver u užem smislu.

Na portalu se ne može objavljivati neki sadržaj ukoliko nemate username i password. U slučaju portala za nastavnike username i password imaju školski ICT koordinatori. Ukoliko nastavnici imaju neki rad koji žele da objave na portalu, potrebno je da ga dostave školskim ICT koordinatorima. Školski ICT koordinatori postavljaju taj rad, ali on neće biti vidljiv na portalu. Nakon postavke rada na portal od strane školskih ICT koordinatora, potrebno je da taj rad pogledaju glavni koordinatori iz Zavoda za školstvo ili Centra za stručno obrazovanje (u zavisnosti od nastavnog predmeta). Oni provjeravaju tačnost sadržaja zajedno sa nadzornicima za nastavne predmete i u slučaju da je softver ili rad prihvatljiv, vrše objavljivanje didaktičkog softvera ili rada na portal. Da bi se postavio neki rad na portalu potrebno je pronaći mjesto gdje taj rad treba da stoji. Na primjer, ukoliko je potrebno postaviti dokument u kome se nalaze zadaci iz excel-a, a predviđeni su za srednju školu, potrebno je poći u Didaktički softver\Srednje škole\Informatika. Nakon toga odabrati opciju Upload, pa Upload Docunemt, pronaći dokument koji je potrebno objaviti sa računara i potvrditi na OK. Dokument je tada postavljen na portal, a postaje vidljiv tek nakon što glavni koordinatori iz Zavoda za školtvo ili Centra za stručno obrazovanje potvrde njegovu tačnost. Nakon cijelog postupka dokument postaje vidljiv na portalu kao na sledećoj slici. Kao što možete da primjetite, pored svakog dokumenta nalazi se podatak o tome ko je postavio taj dokument ili ko ga je modifikovao, kao i datum i vrijeme kada je to urađeno.


Na portalu su definisana prava i ograničenja za korisničke naloge. U skladu sa tim, brisanje sa portala nije omogućeno korisnicima, već samo administratoru portala. Administrator portala je Odjeljenje za ICT Ministarstva prosvjete i nauke CG. Da bi se obrisao neki materijal sa portala potrebno je samo poslati mail administratoru na adresu ict@edu.me. Isto tako postoje ograničenja korisnika u smislu da ne mogu da objave ništa u dijelu predviđenom za propise.

Trenutno svi školski ICT koordinatori imaju kreirane naloge za korišćenje portala i upoznaju se sa njegovim funkcijama i cijelom ovom idejom. Za njih je forum možda i najznačajniji dio portala jer preko njega mogu svi školski ICT koordinatori da komuniciraju i pomažu jedni drugima u održavanju računarske opreme u školama, kao i u rješavanju sličnih problema koji se javljaju u njihovom poslu. Na forumu trenutno postoje četri kategorije: softver, hardver, didaktički softver i razno. Ukoliko ima predloga da se doda još neka kategorija potrebno je obavjestiti o tome administratora portala. Radi lakše pretrage preporučuje se da diskusija o nekom problemu započne u odgovarajućoj kategoriji. Na primjer, ako neki ICT koordinator ima problem sa antivirusom, predlazemo da prvo pogleda na forumu da li je neko imao sličan problem i da li je neko uspio da mu pomogne da taj problem riješi. Ukoliko se o takavom problemu još uvjek nije diskutovalo na forumu onda je poželjno da taj koordinator u kategoriji “softver” (jer se radi o antivirusu) započne diskusiju o tom problemu. Naravno, da bi ICT koordinator započeo novu diskusiju potrebno je da se predhodno uloguje svojim username-om i password-om. Zatim, kad odabere kategoriju u kojoj će da započne svoju diskusiju dobija mogućnost da na New/Disscusion otvori formu za kreiranje svoje nove diskusije kao što je to prikazano na sledećoj slici.

U  polju Subject potrebno je unijeti naslov problema. Preporučuje se da naslov asocira na sam problem, ali da bude što kraći. U polju Body opisuje se sam problem. Ovdje je veoma bitno da se problem što bolje opiše sa što više detalja kako bi pomogli drugima da Vam što prije daju što bolji predlog kako da taj problem riješite. Nakon toga, potvrdite na OK i vaša diskusija je vidljiva na portalu. Na sledećoj slici može se primijetiti da se i ovdje tačno zna koji je ICT koordinator postavio koju diskusiju kao i vrijeme kada je to uradio. Isto tako, imamo informaciju koliko je odgovora (Replies) bilo na koju diskusiju.


Podjednako važan dio portala su i linkovi. Na portalu se za sada nalaze nekoliko linkova kao što su linkovi za informacione tehnologije gdje se nalazi nekoliko linkova nekih elektronskih časopisa kao i određeni broj zanimljivih linkova iz ICT oblasti. U kategoriji “zanimljivi portali” postavili smo nekoliko linkova sličnih portala za nastavnike zemalja iz okruženja. U kategoriji “po predmetima” napraviljene su dvije grupe linkova. Jedna grupa linkova odnosi se na linkove razvrstane po predmetima koji mogu biti korisni za predmete koji se koriste u osnovnim školama dok drugoj grupi linkova pripadaju linkovi razvrstani po predmetima koji se mogu koristiti u srednjim školama. U kategoriji “zanimljivi linkovi” nalaze se zanimljivi linkovi vezani za obrazovanje kao što su: google za škole, besplatne knjige, besplatne biblioteke, kongresna biblioteka, interaktivna baza znanja, sajtovi svih škola u Crnoj Gori, sajtovi hrvatskih škola itd. Važno pravilo je da na portalu ne smije da se nađe dokument koji se skine sa interneta, a nečije je autorsko djelo. U tom slučaju predlažemo da se postavi link koji vodi ka tom dokumentu. Link može da postavi samo administrator portala. Ukoliko imate neki interesantni link koji želite da se nađe na portalu dovoljno je poslati taj link uz kratki opis na mail ict@edu.me.

Kao što je već pomenuto, sa portalom za nastavnike upoznao se veliki broj školskih ICT koordinatora, a u zadnje vrijeme i određeni broj nastavnika. Cilj je da se svi nastavnici u Crnoj Gori što prije upoznaju sa portalom i da učestvuju u kreiranju značajnog materijala iz svih oblasti obrazovanja i na taj način daju još jedan doprinos poboljšanju obrazovanja u Crnoj Gori.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Drugi broj. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Portal za nastavnike kao vid elektronskog učenja

  1. Magdalena kaže:

    Nisam ICT koordinator. Voljela bih objaviti svoj rad na portalu, ali vam je procedura komplikovana, te vjerovatno to neću uraditi.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s