Word 2007 – Add-in: Microsoft Math

U ovom broju odlučili smo da vam predstavimo zanimljiv dodatak za MS Word 2007 koji se bavi rješavanjem jednačina i sistema jednačina i njihovog predstavljanja u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom koordinatnom sistemu. Dakle, u pitanju je dodatak koji će prije svega zainteresovati matematičare, pri čemu je veoma jednostavan za korišćenje, pa ga može koristiti svako ko ima potrebu da na jednostavan način riješi sistem jednačina ili nacrta grafik neke funkcije.

Sa ovog linka  treba skinuti fajl officemath.msi (2,4 MB) i pokrenuti instalaciju. Neophodno je da na računaru imate instaliran Microsoft Word 2007, u suprotnom ova komponenta neće raditi. Nakon instalacije, pokrenite MS Word 2007 u kojem se sada pojavio novi tab Add-Ins unutar kojeg se nalazi ikonica math:

Klikom na tu ikonicu pojavljuje se sljedeći meni:

Opcije “How to create a graph” i “How to solve an equation” predstavljaju Help. Opcija “Preferences” služi za razna podešavanja (kojom jedinicom mjerimo uglove, da li se nalazimo u polju realnih ili kompleksnih brojeva, broj decimalnih mjesta…):

Klikom na “Insert new equation” otvaramo prozor na listu unutar kojeg upisujemo novu funkciju. Primijetimo da nam se odmah otvara standardni meni za unos različitih funkcija:

Za sada ćemo se ograničiti samo na linearne funkcije. Nakon unosa neke funkcije, desni klik na tu funkciju nam daje sljedeći meni:

Opcije “Solve for x” i “Solve for y” nam automatski rješavaju ovu jednačinu po traženoj promjenljivoj. Dakle, “Solve for x” nam izračunava x:

A “Solve for y” izračunava y.

Vjerovatno najzanimljiva opcija je “Plot in 2D”, koja nam odmah “crta” grafik ove funkcije u dvodimenzionalnom koordinatnom sistemu:  

Pomoću strelica na stranama grafika možemo da se “šetamo” duž x i y ose, a pomoću kontrola iz menija ”Display” možemo sakrivati i prikazivati detalje na grafikonu. Opcija Zoom normalno širi i smanjuje prikaz grafika. Naročito je interesantna opcija “Trace”, koja “šeta” našim grafikom i prikazuje x i y vrijednosti u raznim tačkama našeg grafika.

Na kraju, komanda Insert ubacuje grafik u dokument na kojem trenutno radimo, a sa njime kasnije možemo baratati kao i sa bilo kojom slikom u Wordu (mijenjati dimenzije, rotirati, itd.)

Ako pomoću ovih kontrola ubacimo dvije jednačine, označimo obje i iz kontekstnog menija izaberemo opciju “Solve for x,y”:

Automatski dobijamo rješenja datog sistema jednačina:

A možemo i obje prave predstaviti na istom grafiku:

Savjet za matematičare: pokušajte sa jednačinama za dvije paralelne prave!

Naravno, potpuno isti princip radi i sa jednačinama ravni, njihovim prikazivanjima u 3D i rješavanju jednačina 3×3.

U ovom članku sam kao primjer naveo najjednostavnije linearne funkcije. Naravno da ovaj dodatak radi i sa mnogo komplikovanijim funkcijama, ja ću pokušati da Vas na istraživanje nagovorim sljedećom slikom:

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Drugi broj. Zabeležite stalnu vezu.

7 reagovanja na Word 2007 – Add-in: Microsoft Math

 1. Magdalena kaže:

  Pa gdje je ovo bilo ranije ,kada sam se mučila sa graficima u Power Point – u. Krećem u akciju.

 2. Magdalena kaže:

  Sutra ću da detaljnije pogledati sve ovo, ali mi se čini da je malo neprecizan. kao da ose x i y nisu usklađene. Čemu ovaj zoom po x ili po y.

 3. darko kaže:

  alat je precizan, isprobajte opciju trace! zoom prosto prikazuje grafik u odredjenom rasponu x i y ose…

 4. Magdalena kaže:

  Darko: OK. Imala sam dosta vremena da sve "skontam". Samo da imam gdje učenicima da pokažem, jer upravo crtamo grafike funkcija. Nažalost, to će sačekati neke druge generacije.

 5. Magdalena kaže:

  Darko: ne znam koga da pitam pa opet moram ovako. Gdje mogu da nabavim alat za muziku. Konkretno, treba da muzičku numeru veličine 6 MB, nekako smanjim.

 6. Dragutin kaže:

  @MagdalenaUkoliko još uvijek želiš da smanjiš numeru, "podigni" je na svoj prostor ovdje, u javni folder, pa ću ti je smanjiti koliko treba. Ako ti treba uputstvo kako to sama da uradiš, javi 😉

 7. Povratni ping: Svjetski dan matematike | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s