IEF Berlin 2010

Od 23. do 25. marta više od 200 profesora, direktora, predstavnika obrazovnih institucija i Ministarstava obrazovanja iz preko 40 zemalja Evrope učestvovalo je na 7. godišnjem Edukacionom forumu u Berlinu u organizaciji Microsofta. Ovaj forum nudi nastavnicima iz cijele Evrope da zajednički izgrade zajednicu inovativnih nastavnika, sarađuju sa kolegama iz drugih zemalja, pristupe kvalitetnim sadržajima za nastavu koje razvijaju u drugim zemljama, uz izazov da se njihova upotreba tehnologije u nastavi podigne na viši nivo. 

Inovativni edukacioni forum je važna komponenta programa Microsoft Partneri u učenju (Partners in Learning), a održavaju se od 2004. godine. Do sada su se održali u Londonu (2004), Stokholmu (2005), Talinu (2006), Parizu (2007), Zagrebu (2008), Beču (2009). Već sada je najavljen i sljedeći koji će se održati u Moskvi marta 2011.

Stalni rast popularnosti programa Partneri u učenju globalno, a posebno u Centralnoj i Istočnoj Evropi ilustruje značaj ovog programa posvećenog obrazovanju. Partneri u učenju program je do sada podržao više od 135 miliona učenika, nastavnika i kreatora obrazovne politike u 112 zemalja širom svijeta" rekao je Džems Bernard „Partners in Learnig“ direktor u Microsoftu. Teo Milev direktor ovog programa u Centralnoj i Istočnoj Evropi ističe da: „Microsoft nastoji podržati obrazovna iskustva koja će ukloniti prepreke i učiniti učenike, nastavnike, raditelje, direktore škola i kreatore obrazovne politike bližim poslodavcima.“ Pa nastavlja: „Mi u Microsoftu vjerujemo da je tehnologija veoma bitna da bi učenici mogli dobiti potrebne vještine i znanja značajna za njihov uspijeh u 21. vijeku.“

Svake godine nastavnici se takmiče na lokalnom nivou, a oni najbolji koji pokažu najviše inovacija u nastavnoj praksi predstavljaju svoju zemlju na ovom prestižnom forumu. Drugi put ove godine Crna Gora učestvuje, ovoga puta sa pobjednikom prvog nacionalnog takmičenja „Kreativna nastava“. Naš predstavnik je bila profesorica Tijana Luković iz OŠ „Boro Ćetković“ iz Podgorice sa radom „Domaće životinje“. Tijana nam kaže: „Bila mi je čast da učestvujem na IEF-u, to je znak da i mi u Crnoj Gori pratimo tehnološki napredak i uspješno ga primjenjujemo u nastavi. Ovo mi je bilo prvo ovakvo predstavljanje moje zemlje, pa treba shvatiti da mi nije bilo baš lako u konkurenciji od 78 vrsnih projekata. Sa Foruma nosim zaista impresivne utiske. To je pravi sajam znanja i ideja, fascinantnih projekata i njihovih tehnoloških rješenja, što će, meni i mojim kolegama, itekako koristiti u budućem radu.”

Iako nismo osvojili nagrade, mi možemo biti veoma zadovoljni našim predstavljanjem. Rad je izazvao veliku pažnju kolega profesora, ali i medija koji su prisustvovali ovom takmičenju. Stečeno je puno poznanstava sa kolegama iz Evrope, a bili smo u prilici da vidimo kako drugi rade i sticali nova znanja i iskustva koja će nam biti dragocjena u daljem radu i slijedećim takmičenjima

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Treći broj. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s