OneNote 2007 (2010)

OneNote je program koji se nalazi u sastavu Microsoft Office koji vam omogućava na jedan uredan i lijep način vodite bilješke i pripreme za svoju nastavu. O njemu možete razmišljati i kao digitalnoj bilježnici u kojoj možete čuvati i manipulisati sa materijalima koji vam služe u nastavi. Možete snimiti tekst, video i audio fajlove, Wordove dokumente, mape, članke sa weba, pa čak i rukom pisani tekst.

Pretraga Interneta uz pomoć OneNote

Upotrebite Research funkciju u OneNote pa vi i vaši učenici možete pogledati recimo riječ ili frazu u riječniku ili jednostavno pronašli to što tražite na internetu. Da bi upotrebili Research funkciju, u meniju Tools kliknite na Research. U Research task panelu na desnoj strani ekrana unesite termin ili frazu koju tražite u Search box, pa selektujte izvor koji vam treba iz referentne liste. Rezultat će se pojaviti u donjem dijelu panela.


Upotrebi research panel da nađeš informacije na Internetu

Sačuvaj sadržaj sa Web stranice

OneNote možete upotrebiti i da unesete sliku dijela vašeg ekrana i stavite je u bilješke. Isječci ekrana mogu se kretati od nekoliko piksela do cijele visine i širine ekrana. Sve u području koji ste izabrali pojavljuje se kao slika i automatski se lijepi u vašu bilješku.

Da bi sačuvali sliku, mapu ili dio ekrana sa web stranice u OneNote-u kliknite na dugme Clip na alatnoj traci. Prebacite se na web stranicu, Kliknite mišem u gornji lijevi ugao slike koju želite prenijeti, držeći lijevi taster miša prevucite dijagonalno, označivši tako pravouglom dio koji vam je interesantan. Kad otpustite miša slika zajedno sa linkom na stranicu pojaviće se u vašoj bilješki.


Sačuvaj dio ekrana Web stranice

Dodaj audio zabilješku

OneNote omugućava vama i vašim učenicima da snimite audio i video isječke, kao bilješke. Za snimanje zvuka naravno trebate imati mikrofon (provjerite da li ima ugrađen ako koristite neki notebook) dok za video isječke morate povezati digitalnu kameru koja je sposobna snimiti video. Može to biti i web kamerica. Neki noviji notebook računari imaju je već ugrađenu u kućište, provjerite da i kod vas nije takav slučaj. Audio i video snimci koje napravite u OneNote-u direktno su vezani za bilješke koje radite i moćićete ih pregledati ili preslušati zajedno sa svojim bilješkama.

Da bi napravili audio snimak na toolbaru kliknite na Recording Audio Only dugme. Upotrebite mini toolbar koji se pojavi da bi napravili snimak.


Ubacite audio snimak u vaše bilješke

Napomena: Da bi snimili audio ili video u OneNote morate imati instaliran Microsoft DirectX 9.0a ili noviji i Microsoft Windows Media Player 9 ili noviji.

Postavljanje dijeljenih bilješki

OneNote vam omugučava da sačuvate i održavate zajedničke bilješke na mrežnom fajl serveru, tako da im i učenici mogu pristupiti i doprinijeti njihovom razvoju. Podsticanjem uzimanja bilješki kao grupe je kolaborativni proces koji podstiče timski rad u učionici. OneNote dopušta da svi pristupaju zajedničkoj bilješci u isto vrijeme, pa automatski sinhronizuje promjene u njoj, dostupne naravno svima. Rezultat je bilješka koja je uvijek ažurna i doslovno sve drži na istoj stranici.

Postavljanje zajedničkih bilješki je jednostavno. U meniju File kliknite na New pa na Notebook. New Notebook čarobnjak će vas voditi kroz korake za stvaranje zajedničkih bilješki i mrežnu lokaciju da vi i vaš razred imate pristup.


Učite vaše učenike saradnji koristeći zajedničke bilješke

Pronađi sadržaj u OneNote-u

Jedna od važnijih prednosti upotrebe OneNote-a za razliku od klasičnih svesaka je mogućnost brze pretrage i učitavanja bilješki na osnovu kriterijuma koje ste unijeli. OneNote će vam omogućiti pretragu najnovijih bilješki, kao i pretragu izgovorenih riječi u audio snimljenim djelovima bilješki.

Za traženje ključnih riječi u programu OneNote, pa čak i riječi koje se nalaze unutar slike ili grafike upišite pojam pretraživanja u gornjem desnom dijelu ekrana i kliknite na dugme Search. OneNote će naglasiti rezultat pretraživanja tamo gdje ih pronađe na stranicama. Ukoliko je pronađen jedan ili više primjera traženog teksta ukupan broj stranica pojaviće se u toolbaru.


Rezultati pretrage su naglašeni na stranici

Automatsko čuvanje

Nikada nećete trebati da sačuvate vaše bilješke. OneNote će automatski čuvati vaše bilješke dok radite ili kad izađete iz programa.

Po defaultu OneNote automatski pravi backup vaših bilješki u regularnim intervalima. Vi naravno možete promjeniti koliko često će se praviti sigurnosna kopija, kao i to da je isključite ili uključite u bilo koje vrijeme, ako vam je to potrebno.

Da bi ste postavili svoje backup opscije pođite na meni Tools, pa kliknite na Options. U Options dijalog boksu u Category listi kliknite na Backup i odaberite svoje postavke za čuvanje.


Izaberite svoje postavke za backup

Napomena: Ime backup fajla uključuje i datum kada je kreiran. Na primjer, backup file za bilješke u sekciji nazvanoj Lekcije koji je kreiran recimo Marta 29. 2010. Automatski nosi naziv „Lekcije.one (On 3-29-2010).one“

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Treći broj. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s