Wolfram Alpha

Wolphram Alpha (www.wolframalpha.com) je on-line servis koji daje odgovore na vaša pitanja, za razliku od recimo Google-a, koji će izbaciti listu stranica na kojima se pojavljuje unijeta fraza. Projekat je razvijen od strane Stivena Wolframa, poznatog matematičara koji je za ovaj projekat dobio niz priznanja. Ovaj answer-engine, kako ga mnogi definišu, za proračune koristi raniji Wolframov proizvod koji se zove Mathematica (sadrži 5 miliona linija koda!!!).

Razlog iz kojeg sam se odlučio da pišem o ovom servisu je njegova ogromna mogućnost primjene u savremenoj nastavi. Nakon malo vježbe u postavljanju upita i pokretanju ovog servisa, svi se mogu uvjeriti u njegovu efikasnost. Da biste što bolje shvatili način na koji ovaj servis funkcioniše, najbolje da posjetimo stranicu sa primjerima, gdje je objašnjeno korišćenje ovog engine-a za različite kategorije (od matematike i fizike, do umjetnosti i medicine). Krenimo sa matematikom! Odmah primjećujemo da imamo više matematičkih kategorija, koje je nemoguće opisati u jednom članku, pa sam pokušao da izdvojim neke zanimljive. Preporučujem da u početku koristite ove stranice sa primjerima, koje biste prepravljali da odgovaraju vašim potrebama, dok kasnije možete svoje upite pisati direktno na početnu stranu.

Odmah su mi u oči upali primjeri koji se obrađuju u prvom razredu srednjih škola: iskazni račun i Veneovi dijagrami.

U ovom primjeru odmah vidimo da “&&” označava logičku operaciju “i”, a “||” logičku operaciju “ili”. Sada možemo pisati i mnogo komplikovanije logičke izraze (“=>” označava implikaciju, “<=>” ekvivalenciju, itd)

Sa slike iznad lako možemo shvatiti kako funkcionišu upiti za Veneove dijagrame (“complement” je komplement skupa, “intersect” presjek, a “union” unija). Račun sa kompleksnim brojevima je veoma jednostavan za unos:

kao i rješavanje i faktorisanje stepenih jednačina:

Grafik bilo koje funkcije dobićete pomoću komande “plot”. Na slici je prikazan grafik funkcije z=sin(x)cos(y) u 3D-u, jasno je da je veoma lako napraviti grafike bilo koje funkcije i u 2D-u. Ako želite više grafika na jednoj slici, prosto odvojite funkcije zarezima.

Za izračunavanje integrala se koristi naredba “integral”:

Kao neko ko ima prilično skromno znanje iz oblasti hemije i fizike, pokušao sam da se snađem i u tim kategorijama. Evo nekih mojih početničkih koraka, a profesionalce iz ovih oblasti pozivam na dalja istraživanja. Vidio sam da veoma lako mogu doći do važnih informacija o nekom hemijskom elementu ili jedinjenju.

a izjednačavanje hemijskih formula sa može dosta lako naučiti pomoću ovakvog upita:

Primjenu drugog Njutnovog zakona možete lako isprobati ako unesete vrijednosti za masu i ubrzanje. Klikom na opciju “Show formula” dobijate formulu na osnovu koje je sila izračunata.

A evo kako WolframAlpha primjenjuje Omov zakon i izračunava otpor pri zadatim vrijednostima za jačinu i napon struje:

Na kraju, pokušao sam da saznam nešto više o određenim notama, koja im je pozicija na klavijaturi, čak i da čujem kako zvuče!

 

U razgovoru sa mnogim nastavnicima sam primijetio da izbjegavaju korišćenje ovakvih alata uglavnom zbog jezičke barijere. Pošto su ovdje u pitanju uglavnom stručne riječi, preporučujem korišćenje Google-ovih stranica za prevod (http://translate.google.com/#en|sr|) , koje možda neće perfektno prevesti neki složeniji tekst, ali su za ovakve izraze odlično rješenje.

Ovaj tekst je samo zagrebao površinu usluga koje Vam nudi WolframAlpha. Nadam se da ćete u okviru svojih oblasti istraživati mnogo dublje nego što sam to ja ovom prilikom učinio.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Treći broj. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s