Završeni projekti “Škole budućnosti” i “Kreativna nastava”

“Škole budućnosti”

Posljednja faza projekta ŠKOLE BUDUĆNOSTI uspješno je realizovana na Regionalnoj konferenciji u Skoplju početkom marta. Na Konferenciji su učestvovali iz Crne Gore učenici i profesori iz srednje škole “Dr Branko Zogović” iz Berana, koji su bili pobjednici nacionalnog takmičenja, predstavnici Ministarstva i BC. Konferenciju je otvorio Les Dangerfield – direktor kancelarije Britanskog savjeta u Makedoniji. Učesnike su pozdravili i predstavili svoje zemlje i ono što rade na planu ICT-a predstavnici ministarstva obrazovanja iz Albanije, Makedonije, Kosova i Crne Gore, a o onom što Microsoft radi u regionu na planu obrazovanja, govorio je  Direktor Microsoft Macedonia – Ilijančo Gagovski. Gost na Konferenciji je bio i gospodin Benedict Arora- Programski direktor za edukaciju u NESTA-i (Nacionalna  zadužbina za nauku, tehnologiju i umjetnost) koji je govorio o inovacijama u obrazovanju, kao i pozitivnim primjerima iz Velike Britanije. Svi prisutni su nakon njegove interesantne prezentacije, postavljali pitanja o načinu edukacije i reformi u školama Velike Britanije.

U drugom dijelu konferencije predstavile su se 4 pobjedničke škole iz regiona, i to: Albanija sa projektom " Kap vode, tok života ", Makedonija sa projektom " Kreiranje multimedijalnog priručnika za muziku ", Kosovo sa projektom " Novi virtuelni način obrazovanja" i na kraju učenici iz Berana sa projektom pod imenom "Aluminijum- dobrog kova, metal je budućih snova". 

Dok su projekte iz zemalja regiona uglavnom predstavljali profesori, projekat škole iz Berana predstavili su učenici. Na samom kraju svoje prezentacije, zapjevali su i pjesmu koju su uradili uz pomoć Songsmith-a, što je izazvalo ogroman aplauz. Rad je izuzetno dobro primljen, što se vidjelo i po pohvalama i pitanjima publike. 

Ovim putem želim lično čestitati još jednom pobjedničkoj školi "Dr Branko Zogović" iz Berana kao i timu koji je vrijedno radio na ovom projektu. Čestitam i Gimnaziji sa Cetinja i Srednjoj školi iz Plava, na trudu i vremenu uloženom da osmisle, napišu i realizuju projekat Škole budućnosti. Svim ostalim učesnicima se zahvaljujem na učešću u ovom projektu, predanom radu i motivisanošću da prezentuju svoje ideje. Cijenimo entuzijazam koji dijelite sa svojim školskim timom i energiju koji je svaki tim ponaosob uložio u ovaj projekat, jer svako od vas je snažan pokretač pozitivnih promjena škole ali i svakog pojedinca u njoj. Poručila je Svetlana Laušević koja je ovaj projekt vodila ispred Britanskog savjeta u Crnoj Gori.

Meni ostaje da se još jednom zahvalim svima koji su doprinjeli da ovaj projekat uspješno privedemo kraju. Posabnu zahvalnost dugujemo Vanji Madžgalj i Svetlani Laušević iz Britanskog savjeta, Tanji Ostojić, Radovanu Rutešiću i Darku Kovačeviću iz Ministarstava prosvjete, Vlori Ademi iz Microsofta Makedonija, kao i svim školama koje su učestvovale u ovom projektu. Pokazali smo, još jednom, da i mi u Crnoj Gori imamo šta da kažemo kada su u pitanju inovacije u nastavi uz pomoć informacionih tehnologija. Napravljeni su kontakti sa školama iz zemalja učesnica, dogovorena buduća saradnja, pa sa nestpljenjem očekujemo neki sličan projekat u budućnosti.

“Kreativna nastava”

Završen je i konkurs Kreativna nastava, reklo bi se vrlo uspješno. Učestvovao 51 rad iz škola širom Crne Gore. Rad koji je odnio prvo mjesto je “Domaće životinje” koji je poslala profesorica Tijana Luković iz osnovne škole “Boro Ćetković” iz Podgorice. Profesorica Luković je već u Berlinu  na Microsoftovom Inovativnom edukacijskom forumu predstavljala Crnu Goru. Drugo mjesto osvojila je profesorica Dijana Milošević iz Kotora, a teće mjesto profesorica Zlata Crnogorčević iz Bijele. Zvanični rezultati će biti promovisani u Zavodu za školstvo na završnoj konferenciji vrlo brzo, a radovi su postavljeni na sajt www.zavodzaskolstvo.gov.me. Sve u svemu obzirom da je riječ o prvom ovakvom konkursu u Crnoj Gori više smo nego zadovoljni i odzivom i kvalitetom radova. 

Nagradu za najviše radova svojih nastavnika dobiće škola “Savo Ilić” iz Kotora. Osim ovih nagrada imaćemo i 10 specijanih pohvala, ali o svemu više na svečanosti u Zavodu za školstvo koju ćemo uskoro organizovati. Bićete na vrijeme obavješteni o vremenu održavanja.

Pobjednički rad na engleskom jeziku možete vidjeti ovdje dio 1. dio 2.

Sve čestitke pobjednicima kao i svim profesorima koji su učestvovali, posebnu zahvalnost dugujemo i komisiji koja je ovaj konkurs provela u dijelo iz Zavoda za školstvo: mr Vesna Bulatović, dr Dušanka Popović, Nermin Hajdarpašić i Dragan Berilažić

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Treći broj. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s