Matematički alat kao dodatak za Microsoft Office Word i OneNote (Microsoft Mathematics Add-in)

Microsoft Mathematics Add In čini set alata koji omogućavaju izračunavanje nekih matematičkih operacija i izraza direktno u Microsoft Word dokumentima i u Microsoft OneNote sveskama. Na raspolaganju je velika kolekcija matematičkih simbola i struktura koje mogu biti dio jasno matematičkih izraza (najčešće korišćeni se nalaze u već napravljenoj Equation Gallery). Microsoft Mathematics Add-In se može iskoristiti za izračunavanje standardnih matematičkih funkcija kao što su sinus i kosinus, korjen ili logaritam, operacije nad matricama i kompleksnim brojevima, izračunavanje statističkih funkcija, faktorisanje polinoma, izračunavanje određenih integrala, crtanje 2D grafova Dekartovom i polarnom koordinatnom sistemu, a 3D grafova u Dekartovom, cilindričnom i sfernom koordinatnom sistemu i dr.

Instalacija dodatka Microsoft Mathematics Add In:

Da bi inastalirali Microsoft Mathematics Add In potrebno je da na računaru već imate instaliran Microsoft Office Word 2010 ili Microsoft Office Word 2007 i/ili Microsoft Office OneNote 2010, sa operativnim sistemom Windows XP (SP3) ili Windows Vista (SP2) ili Windows 7 ili Windows Server 2003 (SP2) ili Windows Server 2008 (SP2). Klikom na ovu vezu pristupate strani za preuzimanje dodatka Microsoft Mathematics Add-In.

Klikom na dugme „Download“ pročinjete preuzimanje dodatka, a posle završenog preuzimanja (6.60MB je aplikacija) treba instalirati aplikaciju klikom na dugme „Run“ (u lokalizovanom operativnom sistemu „Pokreni“).

Prihvatanjem uslova korišćenja programa, pristupa se instalaciji dodatka.

Softver ne traži provjeru legalnosti, od tehničkih karakteristika traži jedino još da imate instaliran .Net Framework 3.5 SP1.

Po uspešno završenoj instalaciji, u MS Office Word i MS Office OneNote programima, pojavljuje se tab Mathematics.

Na Mathematics tab-u se u klikom na Equation dugme dolazi do seta alata – simbola i predefinisanih matematičkih funkcija koji omogućavaju olakšano unošenje matematičkih izraza (vodite računa da provjerite, prije nego što počnete unos izraza, da li su u tab-u Mathematics izabrani za unos realni ili kompleksni brojevi i da li je unos uglova predviđen u stepenima, radijanima ili gradima!).

Korišćenjem ovog dodatka moguće je izračunavanje različitih izraza, za koje ćemo dati nekoliko primjera.

Jednostavni izrazi (unošenje razlomaka, eksponenata i sinusa je najlakše napraviti iz galerije izraza, a znaka za množenje sa tastature): , pa se klikom na dugme Compute i na Calculate dobija rezultat (realni brojevi, u stepenima uglovi): .

Drugi je primjer korišćenja ovog dodatka za grafički prikaz funkcije , koji možemo dobiti kada kliknemo na Graph i izaberemo opciju Plot in 2D (ako uključimo opciju Trace, možemo da vidimo kako se mijenjaju vrijednosti fukcije pri promjeni promjenljive x):

Još jedan primer grafičkog prikaza je primer elipse definisan kroz Equation dijalog kao: , za koju dobijamo prikaz u Dekartovom koorinatnom sistemu kada kliknemo na Graph i izaberemo opciju Plot in 2D:

Primjer prikaza elipsoida je najbolje tražiti u Plot in 3D prikazu:

Još jedan primjer za korišćenje ovog programskog dodatka je izračunavanje integrala koje se vrši brzo klikom na Compute i Calculate sa rezultatom:

Od srca preporučujemo korišćenje ovog dodatka, koji ne treba da zamjeni specijalizovane programe kao što su Geogebra ili Wolframova Matematika, već kao jednostavnu pomoć učenicima i nastavnicima.

Smatramo da ovaj dodatak ima izuzetnu primjenu u rješavanju sistema jednačina i njihovom grafičkom prikazu. Ako pomoću alatke Equation unesemo dvije jednostavne jednačine:

Kada označimo te dvije jednačine i iz kontekstnog menija izaberemo opciju Compute–>Solve for x,y:

Dobijamo rješenje sistema jednačina:

Ako iz kontekstnog menija izaberemo opcije Graph–>Plot in 2D, dobijamo grafik obje funkcije!

Matematičarima ostavljamo da isprobaju komplikovanije funkcije, sisteme jednačina sa tri nepoznate i njihovo predstavljanje u 3D. Mi nijesmo odoljeli da ne stavimo sistem na probu sa jednačinama paralelnih pravih, i priznajemo da je položio sa najvećom ocjenom!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Četvrti broj. Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Matematički alat kao dodatak za Microsoft Office Word i OneNote (Microsoft Mathematics Add-in)

  1. Magdalena kaže:

    Odlična "stvarčica"….. dajem 5.

  2. darko kaže:

    da, da, unaprijedjena je prva verzija o kojoj smo takodje pricali…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s