Pristup Live@Edu za profesore i učenike

Unaprijeđeni servis Live@Edu u kome je svaka škola (Osnovne, muzičke, srednje) dobila svoj domen koji može sama da uređuje, konačno zaživljava u našim prosvjetnim ustanovama. O servisu i adresama više u tekstu koleginice Marine Matijević, mi ćemo se ovdje više pozabaviti onom stranom koja je okrenuta ka profesorima i učenicima, odnosno korisnicima.

Da bi uspješno koristili ove servise prije svega ICT koordinator treba da vam otvori nalog na domenu škole. Nalog će vam služiti prije svega kao vaša službena e-mai adresa, ali i za druge servise koji postoje u okviru Live@Edu-a, a osim toga to je i vaš Windows Live ID kojim možete da pristupate svim Microsoft sajtovima, poput Partners in Learning Network ili da bi se prijavili na Konkurs Kreativna nastava
Da bi počeli koristiti vaš e-mail nalog potrebno je da u vaš internet browser unesete adresu www.live.com i dobićete sledeći ekran:

Potrebno je da unesete vašu punu e-mail adresu u prostor Windows Live ID i lozinku u prostor Password, kao na slici. Ukoliko mail pregledate na školskom računaru eventualno možete štrikirati Remember me, ali nikako i Remember my password. Ako mail pregledate od kuće ili sa laptopa koji samo vi koristite onda možete oba polja štrikirati.
Samo prilikom prvog startovanja otvoriće vam se prozor:

Ovdje možete i trebate podesiti Time zone da izgleda ovako kao na slici. Ukoliko niste familijarni sa engleskim jezikom ovdje ćete izabrati i jezik (naravno možete ostaviti i engleski ako ste tako navikli). Ovim su završena sva podešavanja koja su vam neophodna.

Ukoliko ste koristili nekad Outlook dalje će vam biti sve jasno i ostatak ovog pasusa možete preskočiti.

Gornji lijevi ugao će vam izgledati kao na gornjoj slici. Samo ukratko: na lijevoj strani su vam folderi u koje će pristizati pošta. Da bi poslali mal kliknućete na i dobiti sledeći prozor:

U polje Za… unosite e-mail adresu onoga kome šaljete, u Tema: šta je sadržaj poruke. Nakon unesene poruke ostaje vam samo da kliknete na Osim što je ovo vaš zvanični poslovni e-mail na koji će vam stizati komunikacija sa Ministarstvom prosvjete i njegovim institucijama, jako je bitno i u svoj zvaničnoj komunikaciji koju imate da se zna u kojoj školi radite.

Da li mogu koristiti ovaj mail i za moju privatnu e-mail prepisku?

Da, naravno, niko vas ničim ne ograničava. Prednost ovog e-maila je da je web baziran tako da vaše e-mailove možete pročitati na bilo kom računaru koji je povezan sa internetom. Ukoliko imate i svoj privatni mail na bilo kom sistemu moguće je i njega uključiti tako da mu pristupate ovdje zajedno sa službenim, ali to je prilika da o tome nešto više napišemo u sledećem broju PROZOR-a.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Četvrti broj. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Pristup Live@Edu za profesore i učenike

  1. joca kaže:

    lepo je sve na ovom svetu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s