Microsoft Producer za PowerPoint

Microsoft Producer je najnovija verzija popularnog dodatka za Microsoft Office PowerPoint, a služi za proizvodnju online bogatih interaktivnih, zanimljivih prezentacije.
Nudeći niz alata koji olakšavaju stvaranje, uređivanje, sinhronizaciju i objavljivanje bogatih prezentacija koje korisnici interneta mogu posmatrati u bilo koje vrijeme, Microsoft Producer je od svog početka osigurao dobru platformu za izlagača da razvije i prikazuju zanimljive prezentacije, obuke i poslovne komunikacije.
Microsoft Producer omogućava:

  • Snimanje audio ili video zapisa koristeći bilo koji uređaj za snimanje koji je podržan od strane Microsoft DirectShow.
  • Dodavanje uvjerljivih prelaza i video efekata.
  • Ugradnja prezentacije u HTML iFrames za bolji prikaz.

Bilo kao kreator bilo kao prezenter sada ste u mogućnosti da:

  • Izraditi sadržaj obuke koji je u skladu s eLearning standardima.
  • Generišete visoko kvalitetne online prezentacije.
  • Koristite Producer za snimanje i arhiviranje sastanaka.

Microsoft Producer je besplatan za sve registrovane korisnike Microsoft Office PowerPoint-a.

Za preuzimanje Microsoft Producer-a kliknite ovdje.

Nakon što preuzmete i instalirate Microsoft Producer kliknite Microsoft Producer za PowerPoint, koji vam se nalazi među programima Microsoft Office-a.

Kada pokrenemo Microsoft Producer primjetićete ispod File menija 3 glavna područja pod nazivom Media, Table and Contents i Preview Presentation. U ovom tekstu usredsredićemo se na Media.

Kada je Media dugme aktivno imamo prikaz ekrana kao na slici.

S lijeve strane ekrana su Project fajlovi i Media folderi, video, audio, slike, slajdovi, HTML za tu prezentaciju.
Velik broj šablona (Presentation Templates), Video prelaza (Transitions) i video efekata koje je moguće dodijeliti u prezentaciju navedeni su sa lijeve strane i to u odgovarajućim kategorijama.

U srednjem dijelu prozora nalazi se file browser, dok je na desnoj strani Media Player pomoću kojeg je moguće pregledati zvuk, video i multimedijske fajlove koji se importuju.

Na dnu ekrana, nalazi se timeline linija koji prikazuje sve radnje i događaje unutar prezentacije.

Importovanje zvuka

Korištenje zvuka unutar svoje prezentacije može biti vrlo korisno bilo kao pripovijedanje, ili kao prateća muzika.

Za importovanje postojećih audio fajlova, kliknite na folder Audio koji se nalazi u lijevom dijelu prozora. U srednjem dijelu prozora prikazat će se svi audio fajlovi koji su već importovani u taj projekat kao i ikonica pomoću koje možemo importovati nove audio fajlove.

Da biste importovali svoje postojeće audio fajlove, dvaput kliknite ikonicu Import Audio. Otvoriće se dijalog prozor pomoću kojeg ćete naći na računaru audio fajl koji želite importovati i kliknite na Open.

Drugi način za importovanje fajlova je preko File menija i opcije Import kao što je prikazano na slici.

 

Importovanje video zapisa

Video sadržaj je možda jedan od najsnažnijih aspekata svakog izlaganja. Microsoft Producer vam omogućava da importujete postojeće video zapise i slike, a i da snimate svoje vlastite.

Da biste importovali svoje postojeće video zapise, kliknite na folder Video u lijevom dijelu prozora. U centralnom dijelu prozora pokazaće se video fajlovi koji su već umetnuti u vaš projekat, kao i ikona Import Video.

Dvaput kliknite na ikonicu Import Video da bi se otvorio dijalog prozor pomoću kojeg ćete naći video fajl koji želite sa vašeg računara i pritisnite Open.
Poput importovanja audio fajlova, i ovdje postoji drugi način za importovanje preko File menija i opcije Import.

Importovanje slika, slajdova i HTML-a

Importovanje slika, slajdova i HTML-a obavlja se na potpuno isti način kao i audio i video fajlova. Jedino je važno da se prije importovanja prethodno izabere na lijevoj strani folder za odgovarajuću kategoriju u zavisnosti od toga šta importujete. Na slici je prikazan izgled prozora u trenutku kada se importuju slajdovi neke prezentacije.

Nakon importovanja slajdova neke prezentacije izgled ekrana je kao na slici.

 

Snimanje video, audio, slike i raznih prikaza ekrana

Snimanje se vrši pomoću Capture Wizard-a, a ono nam omogućava da snimimo prikaz sa ekrana i audio sadržaj. Kao primjer prikazat ćemo kako se na slajdove jedne prezentacije može dodati pripovjedanje koje prati te slajdove.

Prvo, u lijevom dijelu prozora selektujete prezentaciju čije slajdove želite da iskoristite. Tada će se u centralnom dijelu prozora prikazati svi slajdovi iz te prezentacije. Selektujte sve slajdove (ili samo one koji su vam sada potrebni), držeći pritisnut lijevi taster miša prenesite selektovane slajdove u Timeline dijelu u liniji Slide. Kada otpustite lijevi taster miša dobićete izgled ekrana sličan kao na slici.

Kada ste postavili slajdove u Timeline traci kliknite ikonicu Capture iz menija sa slike.

Tada se otvara dijalog prozor Capture Wizard.

Odaberite Narrate slides with audio a zatim kliknite Next.

U dijelu Target Audience connection speed odaberite između dial-ip modema, DSL itd.

Pod Windows Media Technology, odaberite Windows Media 9 kodek koji će omogućiti bolji kvalitet, bez obzira na propusnost ili korisnikovu vezu.

Kliknite Next da biste prešli na dijaloški uređaj za snimanje ekrana.

U dijelu Audio device, odaberite Microphone ako želite da slajdove prati neko predavanje. U dijelu Input source podesite Master Volume kao na slici.

Kliknite Next.

Na ekranu će se pojaviti dva prozora. U jednom prozoru (Slide) nalaze se slajdovi prezentacije i to prvi slajd je automatski prikazan, a u drugom prozoru (Capture Wizard) opcije za snimanje zvuka.

Kada ste spremni, kliknite Capture u Capture Wizard prozoru za početak pripovijedanja koje će pratiti slajdove prezentacije.

Kliknite Next Slide u prozoru Capture Wizard za automatski unaprijedite slajdove da automatski sinhronizuju vaše pripovijedanje sa promjenom slajdova tokom prezentacije.

Ako vaši slajdovi takođe sadrže animirane efekte, dugme Next Slide postaje Next Effect, kako bi se omogućila automatska sinkronizacija vašeg pripovijedanja s vremenskim trajanjem svih efekata koje ste postavili unutar vaše prezentacije.

Nakon finalnog efekta na slajdu dugme će se promjeniti ponovo na Next Slide omogućavajući vam da nastavite rad kroz ostale slajdove.

Kada ste završili vaše pripovijedanje, kliknite Stop nakon čega će da se pojavi dijalog prozor za snimanje tog audio zapisa. Potrebno je da date ime tom audio fajlu i da kliknete da dugme Save.

Nakon što je fajl snimljen, kliknite na dugme Finish da biste zatvorili prozor za snimanje zvuka i vratiti se na svoj projekat.

Na kartici Preview Presentation, možete pregledati prezentaciju uz pomoć play kontrole u lijevom dijelu prozora dok će se u centralnom dijelu smjenjivati slajdovi prezentacije.

Sada ste u mogućnosti da importujete i snimate sve vrste media i fajlova za vaše projekte.

Kada ste naučili da kreirate zanimljive prezentacije sa odgovarajćim pripovjedanjem ostaje još da naučite kako da objavite vašu prezentaciju.

Da bi započeli objavljivanje kliknite na File meni i odaberite opciju Publish Presentation kao na slici.

Otvorit će se prozor Publish Wizard na kojem možete da odabereta da li hoćete da je ova prezentacija na vašem računaru, na mreži ili na nekom Web serveru. U ovom primjeru prikazat ćemo kako se prezentacija objavljuje na računaru.

Nakon što kliknete na dugme Next pojavit će se prozor u kojem definišete ime prezentacije i mjesto gdje će ta prezentacija da se sačuva na računaru.

Kliknite na Next.

Sada vam se otvara prozor u koji možete da upišete naziv prezentacije, ime prezentatora, opis itd.

Kada popunite sve podatke koje želite kliknite na dugme Next.

U prozoru koji se sad pojavljuje određujemo brzinu i kvalitet prikaza prezentacije. Ovdje predlažemo da izaberete prvu opciju Use suggested settings.

Kada kliknete na Next prikazat će se prozor na koji možemo da pogledamo listu fajlova koja će da bude objavljena pomoću dugmeta List Files to be Published. U ovom prozoru takođe možemo da provjerimo u kom folderu će se naći ova prezentacija.

Nakon klika na dugme Next pojavljuje se sledeći prozor.

Klikom na dugme Next završili smo objavljivanje ove prezentacije. U folderu u kojem smo zadali da se pojavi naša prezentacija kreirat će se fajlovi kao na slici.

Dva puta lijevim klikom na fajl (u ovom slučaju) Live@Edu pokrećemo prezentaciju koju smo kreirali.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Peti broj. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s