Photo Gallery

Windows Live Photo Gallery

Ako ste poput mene  prikupili ste hiljade digitalnih fotografija u toku godine. Kako vrijeme prolazi, a vaše kolekcije rastu, čuvanje tih fotografija organizovano postaje veoma težak posao tako da vam se može desiti da imate dvostruke fotografije i nikada nećete biti sigurni gdje imate forografije koje su vam potrebne.

U skorije vreme, pojavom besplatnih programa za organizaciju slika, koji to jednako dobro rade na lokalnom računaru, kao i na Internetu, ušli smo u novu eru tretmana fotografije. Poslije Picase, Adobe Photo Album Starter Editiona , Microsft je u svom paketu Windows Live Essentials izbacio veoma dobar program, nazvan Photo Gallery. U ovom broju objasnićemo svrhu albumsko-galerijskih programa.

Da pokrenete Windows Live Photo Gallery kliknite na Start, zatim na All programs i u okviru Windows Live izaberite Photo Gallery. Kliknite na nju lijevim tasterom miša ili pristinite taster ENTER, da biste pokrenuli ovaj program.

Može se desiti da se prije podizanja programa pojavi prozor u kojem vas  Windows Live Photo Gallery pita da li će on biti zadužen za prikaz navedenih  formata slika – JPG, WDP, BMP, ICO. Ako ne želite da se kasnije ponovo zamarate odgovaranjem na ovo pitanje, obelježite kvadratić pored teksta Don’t show me this again for these file types (ne prikazuj mi više ovaj dijalog za ove tipove datoteka). Kliknite na dugme Yes, ako želite da Windows Live Photo Gallery prikazuje ove tipove datoteka.

Izgled programa Windows Live Photo Gallery, podeljen je u nekoliko sekcija:

 • Glavni meni programa (snimanje, dorada, objavljivanje na Internetu, štampa , itd)
 • Alatke za pretraživanje i filitriranje fotografija (po imenu, oznaci, rejtingu)
 • Katalog fotografija po fasciklama
 • Hronologija fotografija po datumima (godine i mjeseci kada su fotografije nastale)
 • Sekcija za označavanje i pregled oznaka fotografija (oznakesluže za imenovanje obelježenih djelova slika, recmo osoba, ili za opis slikanog događaja)
 • Glavni dio za prikaz sadržaja, odnosno galerije slika i klipova

Više detalja o nekoj sličici, zajedno sa uvećanim prikazom dobija se kada miša malo duže zadržite iznad željene slike.

Ako kliknete iznad slike lijevim tasterom miša dobićete detaljniji prikaz sličica. Sada ćete videti ime datoteke, datum snimanja, veličinu slike u kilobajtima (KB), dimenzije slike (u pikselima), rejting (rate, ocena slike izražena brojem istaknutih zvezdica), kao i naslov (caption, koji možete naknadno dodavati). Ako desnim tasterom miša kliknete na neku sliku, iskačući meni, ponudiće vam niz opcija, od kojih je posebno zanimljiva Pregled fotografije i kliknite na ovu stavku lijevim tasterom miša.

Desna vertikalna kolona, sastoji se iz sekcija:

 • Oznake osoba
 • Opisne oznake
 • Naslov
 • Informacije

Opisne oznake služi da opišete situaciju vezanu za sliku ili  samu sliku (plivanje u jezeru, planinarenje, …). Naslov je naslov slike, a u sekciji Informacije nalaze se uglavnom podaci koje je digitalni fotoaparat zabilježio u trenutku nastajanja slike (datum, dimenzije, otvor blende, žižina daljina, ekspozicija i sl). Ocjena je nešto čime rangirate sliku prema sopstvenom kriterijumu ističući vizuelni ugođaj brojem narandžastih zvezdica. U izmjenljive informacije spadaju: ime datoteke (filename), datum snimanja (date taken) i autor fotografije (author).

Oznake osoba su veoma korisni elementi kojima detaljnije opisujemo sliku, tekst ili bilo kakvu datoteku. Služe za kasniju identifikaciju, kategorizaciju i prilikom pretraživanja. Ako su na slici osobe koje poznajete, možete ih označiti veoma jednostavno. U sekciji Oznake osoba, kliknite na stavku Označi nekog lijevim tasterom miša. Kursor miša će se na području slike pretvoriti u crni krstić, koji treba dijagonalno razvući preko lica poznate osobe. Puštanjem tastera miša nakon obuhvatanja lica, pojaviće se dijalog za označavanje osoba. Ako ste prijavljeni na Live servis, dobićete spisak osoba iz vaše liste kontakata. U slučaju da te osobe nema u listi, unesite ime u polje ispod naslova Označite nekoga. Pritisnite na X u produžetku naslova Označite nekoga lijevim tasterom miša, da biste završili proces označavanja.

Stavka Popravljanje u glavnom  meniju daje dodatne mogućnosti za obradu slike. Klikom na Popravljanje, lijevim tasterom miša dobija se vertikalni meni u kojem navedene opcije služe:

 • Automatski prilagodi – kompletno dotjerivanje slike, prema proceni softvera.
 • Podesi ekspoziciju– dotjerivanje ekspozicije, ako je slika previše osvijetljena, lošeg kontrasta,…
 • Podesi boju– ako su boje blijede, isprane ili prezasićene.
 • Ispravi fotografiju– koriguje ugao slikanja, rotiranjem slike.
 • Izreži fotografiju– odsijecanje slike, odstranjivanjem suvišnih detalja.
 • Prilagodi detalj– izoštravanje slike.
 • Otkloni crvene oči– uklanjanje crvenih očiju.
 • Crno-beli efekti – crno bijeli efekt

Windows Live Photo Gallery odlično organizuje fotografije na računaru i dobro sarađuje sa Internetom, ali to je tek pola posla. Slanje fotografija e-mailom podignuto je na viši nivo i sada je sastavni dio ovog besplatnog programa.

U glavnom meniju programa Windows Live Photo Gallery nalazi se stavka E-posta. Obilježite prethodno jednu ili više fotografija iz neke od kolekcija, a zatim lijevim tasterom miša pritisnite stavku E-posta. Otvoriće se prozor u kojem izaberete odgovarajuću veličinu slike prilagođenu za slanje.

Primjetićete da se slika odmah našla u tijelu poruke programa Windows Live Mail. U polje pored oznake  To, unesite primaoca poruke, a u polje Subject – naslov poruke. Donja šira traka odnosi na uređivanje fotografija u e-mail poruci. Postoji 6 sekcija:

 • Dodajte još fotografija služi za dodavanje fotografija.
 • Boja ivice određuje boju konturnih ivica slike pod uslovom da ih slika ima.
 • Automatsko ispravljanje (samodotjerivanje), Crno-belo (crno bijelo) i Rotirajte (okretanje) služe za elementarnu doradu slike.
 • Visoka (- 5MB), Srednja (1 MB) i Niska (512KB +) predstavljaju memorijsko zauzeće slike.
 • Vrijeme otpremanja (vreme neophodno za slanje) i Ukupna veličina otpremanja (veličina poruke koju šaljete) služiće da steknete sliku kolika je vaša e-mail poruka, prevazilazi li limit sandučeta primaoca i koliko vremena je potrebno za slanje iste.

 

Obilježite sliku unutar email poruke nad kojom želite da primenite neki od efekata koje nudi ovaj meni. On se aktivira klikom na par usamljenih strelica, lijevim tasterom miša. Izborom neke od ponuđenih stavki dobijaćete zanimljive efekte.

U gornjoj traci sa alatima, pored dugmeta Fotografije nalazi se  i Raspored i klikom na Raspored aktiviraće se donja traka sa veoma zanimljivim rješenjima za uređenje e-mail poruke. Probajte svaki, pa se odlučite za onaj koji vam najviše odgovara. Kada ste zadovoljni rezultatom, kliknite na dugme Send.

Pitate se zašto biste koristili Windows Live Photo Gallery za slanje slika u e-mail poruci?

Zbog toga što ovakve slike (a i same poruke), mogu izgledati kao mala umetnička dela.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Peti broj. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s