Postupak izrade liste za automatsko kreiranje Microsoft Live@Edu naloga za nastavnike ili učenike

Osnovu Live@Edu servisa predstavljaju korisnički nalozi koji omogućavaju korisnicima da pristupe svim Live@edu servisima, da komuniciraju, razmjenjuju fajlove i informacije…

Administratori Live@Edu servisa, školski ICT koordinatori imaju važan zadatak da svim zainteresovanim grupama u školi kreiraju korisničke naloge. To podrazumijeva, kao minimum, izbor i unos korisničkog imena, lozinke, kao i punog imena i prezimena za svakog pojedinačnog korisnika. Ako u školi imamo, kao prosjek 50-60 zaposlenih, ova procedura može da potraje, a ako u obzir uzmemo i 500-600 učenika kojima u budućnosti takođe treba napraviti naloge, jasno je da je pred admnistratorima obiman posao.

Live@Edu razvojni tim ima odgovor na ovaj problem. Administratorima je omogućeno da otvore više naloga odjednom, upotrebom CSV (Comma Separated Values) fajla. U pitanju je tekstualni fajl u kom su vrijednosti razdvojene zarezom. Primjenom CSV fajla posiže se velika ušteda u odnosu na manualni unos svakog pojedinačnog korisničkog naloga.

Unos u CSV fajlu za jedan korisnički nalog, mora imati sljedeće vrijednosti: ime i prezime, e-mail, ime, prezime, lozinka.

1. Pokrenite bilo koji tekst editor (Notepad i sl.). Nakon što u tekstualni fajl unesete podatke o svim korisnicima, potrebno je da ga sačuvate u CSV formatu.

2. Nakon prijave sa administratorskim nalogom na adresi www.eduadmin.live.com , potrebno je ući u odjeljak „Users and Groups“, i tu kliknuti na Outlook Live Control Panel.

3. U Outlook Live odjeljku, potrebno je kliknuti na Import Users, i tu izabratu CSV fajl koji je sačuvan u koraku 1. Nakon uvoza tog fajla, aplikacija vrši provjeru ispravnosti unijetih podataka, i u posljednjem koraku automatski kreira naloge. Ovaj proces može potrajati do 15 minuta za 100 korisničkih naloga. Potrebno je sačekati dok aplikacija ne završi izradu naloga, nakon čega će se svi oni pojaviti u listi kreiranih naloga.

Kreiranje CSV fajla pomoću Microsoft Excela

Da bi se proces kreiranja CSV fajla dodatno automatizovao, možemo koristiti program Microsoft Excel, koji ima opciju izvoza u CSV format, ali i velike mogućnosti upotrebe formula za automatsko kreiranje pojedinačnih unosa. U Excel fajlu koji smo kreirali u ovu svrhu, a koji možete preuzeti ovdje, potrebno je samo da unesete ime i prezime svake osobe kojoj kreirrate nalog, kao i osnovne podatke o svojoj školi, a Excel će sve ostalo uraditi sam. Pored osnovnih podataka, ovdje su dodati i mjesto, naziv škole, opcija obavezne promijene lozinke prilikom prve prijave (vrlo korisna stavka koja dodatno povećava sigurnost korisnika) , i grupa. U samom programu imate mogućnost štampanja svih podataka, da bi iste mogli da date korisnicima kojima ste kreirali nalog.

Koraci:

1. U fajlu Email_formular.xlsx, u radnom listu “Unos podataka“ potrebno je upisati ime i prezime za svaku pojedinačnu osobu za koju otvarate e-mail nalog, kao i podatke o školi (naziv, grad, školski domen…).

2. Na osnovu unetih podataka, u radnom listu „Podaci“ se automatski generišu svi neophodni podaci, a u radnom listu „Štampa“ podaci su pripremljeni za štampanje.

3. Radni list „Podaci“ potrebno je u Excelu sačuvati kao CSV (Comma delimited) fajl. Podatke iz tog fajla kasnije uvozimo u Live@Edu aplikaciju.

4. Sačuvani CSV fajl potrebno je otvoriti u bilo kom tekst editoru (Notepad), i izvršiti sljedeće izmjene:

a. Izbrisati sve redove nakon poslednjeg unosa imena i prezimena, u kojima se nalazi nekoliko znakova tačka-zarez (;;;;;;;;).

b. Pomoću Find/Replace zamjeniti u čitavom dokumentu ; (tačka-zarez) sa , (zarez). Da li li će se u dokumentu kao separator pojavljivati ; ili , zavisi od regionalnih podešavanja Windows operativnog sistema. Ukoliko je Windows podešen za naš region, u CSV fajlovima se pojavljuje znak ; kao separator jer Excel koristi zarez kao decimalni separator. Međutim, Live@Edu dozvoljava samo zarez ( , )kao CSV separator, zbog čega je neophodno izvršiti ovu izmjenu.

5. Nakon izmjena, sačuvati fajl, i zatvoriti ga.

6. Nakon prijave sa administratorskim nalogom na adresi http://eduadmin.live.com , potrebno je ući u odjeljak „Users and Groups“, i tu kliknuti na link Outlook Live Control Panel.

7. U odjeljku Mailboxes koji se otvorio, potrebno je kliknuti na polje Import Users, i tu izabrati CSV fajl koji je sačuvan u koraku 3.

Nakon uvoza tog fajla, aplikacija vrši provjeru ispravnosti unijetih podataka, i u posljednjem koraku automatski kreira naloge.

Ovaj proces može potrajati do 15 minuta za 100 korisničkih naloga. Potrebno je sačekati dok aplikacija ne završi kreiranje naloga, nakon čega će se svi oni pojaviti u listi kreiranih naloga.

***

Finalni rezultat je lista kreiranih e-mail naloga koji su spremni za upotrebu. Korisnicima dajete korisničko ime, lozinku i adresu na kojoj mogu da se prijave. Prilikom prve prijave, korisnici će morati da promijene lozinku, čime povećavate sigurnost svakog pojedinačnog naloga.

Preporuka je da nakon što ste kreirali naloge, sa članovima grupe organizujete sastanak / predavanje na kom ćete ih upoznati sa svim prednostima korišćenja Live@Edu servisa, i ako imate tehničke mogućnosti (više računara sa internet konekcijom), omogućiti im da odmah aktiviraju naloge uz Vašu asistenciju.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Peti broj. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s