Microsoft Live@Edu

Naslov Ranko

Ministarstvo prosvjete i sporta je implementirao paket on-line usluga-servisa za učenike i nastavnike u obrazovnom sistemu Crne Gore, Microsoft Live@Edu na domenima imeškole.edu.me. (Npr: os-oktoih.edu.me za školu Oktoih iz Podgorice.) Nalozi su otvoreni svim školama, a za sve ostale nastavnike i učenike nalozi će biti otvarani na zahtjev. Najjednostavnije je da se javite IT koordinatoru u svojoj školi.

Live@Edu2
Da biste aktivirali Vaš novi nalog pristupite lokaciji http://www.outlook.com, i prijavite se:
Korisničko ime: ime.prezime@skola.edu.me (ako ima više učenika sa istim imenom i prezimenom iza prezimena će im se dodati cifra 1,2,… ili nešto drugačije što ćete dogovoriti sa IT koordinatorom)
Inicijalna lozinka: inicijalnu lozinku dobijete pri kreiranju naloga – ovu lozinku trebate promjeniti prilikom prvog logovanja.
U slučaju problema sa pristupom, obratiti se lično IT koordinatoru. E-mail adresa na domenu skola.edu.me smatra se zvaničnom email adresom svakog učenika ili nastavnika. Molimo vas da je koristite u skladu sa tim.

Microsoft Live@Edu jeste online sistem, koji obuhvata sledeće servise:

 • Outlook Live e-mail usluga: u školama su otvoreni Premium Mail nalozi na udaljenom Microsoft Exchange serveru. Mailbox-ovi su veličine 10GB po korisniku. Korisnički intefejs web aplikacije je veoma sličan aplikaciji Microsoft Office Outlook i funkcioniše na bilo kom pretraživaču – Internet Explorer-u, Firefox-u, Operi… Takođe, moguće je konfigurisati i klijentsku e-mail aplikaciju da radi sa ovom uslugom (Microsoft  Office Outlook,  Windows Live Mail, Mozilla Thunderbird, itd)

             Adresa: http://www.outlook.com

 • Usluga kalendara: Ova usluga je integrisana sa mail klijentom, na Outlook Live. Svaki korisnik poseduje lični kalendar koji može podeliti sa drugima – ili zadržati za sebe. Učenici mogu organizovati grupe za učenje, profesori zakazivati sastanke, bivši učenici lako organizovati okupljanja… Ovaj kalendar je kompatibilan sa iCal standardom, i nalazi se na istoj adresi kao i sam Outlook Live.

             Adresa: http://www.outlook.com

 • Kontakti: Bez ikakvih problema i veoma brzo, preko direktorijuma kontakata kojem imate pristup, možete doći do email adrese bilo kojeg Vašeg kolege ili nastavnika u Vašoj školi. Ova usluga je takođe integrisana u Outlook Live (prilikom slanja maila, klikom na „To“ taster otvarate direktorijum korisnika na Fakultetu). Sistem naravno nudi i opciju zabrane kontaktiranja, a svaka zloupotreba ili uznemiravanje će biti sankcionisani!

             Adresa: http://www.outlook.com

 • SkyDriveSLSkyDrive: Svakom korisniku je na raspolaganju online skladišni prostor veličine 25GB. Moguće je upravljati dozvolama za pristup sadržaju, praviti privatne ili dijeljene foldere, skladištiti fotografije, jednostavno uključiti njihov slideshow…

             Adresa: http://skydrive.live.com

 • Grupe: Možete osnivati grupe Vaših prijatelja, tako što ćete im poslati pozivnicu za učlanjenje. Grupe imaju svoj privatni prostor (Space), sopstveni SkyDrive za smeštaj podataka, ali i jedinstvenu email adresu – ako želite da obavestite celu grupu, za to je dovoljna samo jedna mail poruka!

              Adresa: http://groups.live.com

 • Office Live Workspace: produžetak Microsoft Office okruženja na Webu, za deljenje dokumenata na projektu. Na OLW je moguće skladištenje do 1000 Office (i ostalih) dokumenata,  veličine do 15MB po fajlu. Upload postojećih fajlova, kontrola pristupa dokumentima, automatsko snimanje dokumenata (sa instaliranim Office-om).

              Adresa: http://workspace.office.live.com

 • messengerWindows Live Messenger: Korisnici imaju na raspolaganju real-time chat, video pozive preko čitavog ekrana, kao i PC–to-PC voice pozive sa prijateljima, nastavnicima i porodicom. Podržan je grupni chat za timske diskusije, kao i deljeni folderi za brzo i jednostavno deljenje fajlova. Posebno je zanimljivo što online Live Messenger možete koristiti direktno iz Outlook Live aplikacije! Za klasično chat-ovanje, morate downloadovati i instalirati klijentski program. Iz Messengera možete pratiti šta se dešava na Facebooku, ali i chatovati sa prijateljima na njemu.

              Adresa: http://www.outlook.com ili http://download.live.com

 • Microsoft SharedView: Podelite ekran Vašeg računara sa saradnicima na udaljenim lokacijama korišćenjem aplikacije SharedView beta. Grupe do 15 saradnika mogu zajednički raditi na dokumentima u realnom vremenu, držati prezentacije ili dijeliti doslovno bilo koju aplikaciju na Vašem računaru.

              Adresa: http://tinyurl.com/sharedview

ofc-LvEssntl_rgb

 • Download klijentskih aplikacija: Windows Live Essentials 2011. Koristite svitu besplatnih klijentskih aplikacija:
  • Windows Live Mail
  • Windows Live Messenger
  • Windows Live Photo Gallery
  • Windows Live Movie Maker
  • Windows Live Mesh
  • Windows Live Writer
  • Windows Live Family Safety
  • Bing bar
  • Outlook Connector Pack
  • Microsoft Silverlight

              Adresa: http://download.live.com

Ofc-WebApps_h_rgb

Ono što je još karakteristično za Live@Edu je da možete koristiti Office WebApp, što znači da možete da kreirate, izmjenite ili pristupite online svojim dokumentima u Wordu, Excelu, PowerPointu ili OneNoteu sa bukvalno bilo kog računara na internetu.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Šesti broj i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Microsoft Live@Edu

 1. Povratni ping: Časopis Prozor | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s