Microsoft SyncToy

Piše: Dubravka Keković

Microsoft SyncToy je besplatna alatka koja nam omogućava lako korišćenje grafičkog korisničkog interfejsa, koji može sinhronizovati fajlove u  različite foldere na istom računaru ili  sinhronizovati sadržaj foldera na računaru i nekom od eksternih USB memorija ili MP3 uređaja. Ovaj način sinhronizacije podataka predstavlja jedan vid zaštite od gubljenja bitnih podataka u slučaju kvara računara , a isto tako i njihovo lako vraćanje što nam u mnogome može pomoći u svakodnevnom radu. SyncToy čuva zapise preimenovanih fajlova i brine se o tome da te promjene budu prenijete na sinhronizirani folder.

Za preuzimanje Microsoft SyncToy-a kliknite ovdje.

clip_image002 

clip_image004

Nakon preuzimanja i instaliranja SyncToy-a, samim pokretanjem programa, program će tražiti da odredite par foldera tako što će se klikom na – Create New Folder Pair – otvoriti novi prozor u kojem se daje mogućnost izbora foldera (lijevi i desni, tj. left i right) koje želite da sinhronizujete, a to mogu da budu i folderi na lokalnom disku, na eksternom uređaju ili na drugom mrežnom računaru .

Izbor foldera se vrši klikom na dugme Browse u lijevom i desnom folderu. Nakon izabranog određenog lijevog foldera iz računara, za koji želite da napravite kopiju, potrebno je kliknuti na dugme OK.

Izbor desnog foldera, u kome će se praviti kopija, ne mora biti na lokalnom disku i ne mora sadržati unutar sebe fajlove, već to može biti i novi folder koji možete sami napraviti na nekoj drugoj lokaciji. Međutim, možete kopirati fajlove obostrano (iz jednog foldera u drugi i obrnuto), ako za to imate potrebe.

clip_image006

clip_image008

clip_image010

Nakon izbora foldera koje želite sinhronizovati, kliknuti na dugme Next.

U ovom koraku vršimo odabir jedne od ponuđene tri različite vrste operacija za sinhronizaciju dva foldera :

  1. Synchronize (sinhronizacija)- vrši kopiranje fajlova obostrano, kao i preimenovanje i brisanje,

2. Echo – pravi u desnom folderu identičnu kopiju lijevog foldera, sva preimenovanja ili brisanja se prenose u desnom folderu,

  1. Contribute (doprinosi) – slično kao i Eho, ali nema brisanja.

Potrebno je izabrati jednu od ove tri metode sinhronizacije i kliknuti na dugme Next.

clip_image012

Otvara se novi prozor gdje se traži imenovanje para foldera u kome će se izvršiti sinhronizacija izabranih foldera. Nakon dodjele imena para folderu potrebno je kliknuti na dugme Finish.

clip_image014

clip_image016

U prikazanom prozoru sa lijeve strane se mogu vidjeti svi upareni folderi, kao i koja su dva foldera uparena (left i right).

Klikom na upareni folder i izborom opcije Preview, dobija se pregled svih fajlova iz oba foldera. Da bi se proces sinhronizacije priveo kraju potrebno je kliknuti na opciju Run. Izborom ove opcije, svi fajlovi se sinhronizuju izabranom metodom.

clip_image018

clip_image020

Po završenoj sinhronizaciji foldera, pojavljuje se prozor sa statistikama i obavještenjem da je sinhronizacija završena, nakon čega se pritiskom na dugme Close zatvara prozor sa statistikama.

clip_image022

Data je mogućnost i promjene metode sinhronizacije klikom na Change action, gdje se otvara isti prozor kao na početku , gdje su date tri metode za sinhronizaciju i gdje se može nanovo izabrati nova metoda i potvrditi na dugme OK.

clip_image024 

clip_image026

SyncToy takođe podržava džoker znake u nazivima fajlova (npr. *.exe ili slika_*.jpg) tako da možete odlučiti koju vrstu fajlova ćete uključiti u proces sinhronizacije.

Ako želimo napraviti novi sinkronizacijski par kliknemo na Create new folder pair  pri dnu ekrana. Mogu se podešavati i napredne opcije svake sinhronizacije klikom na Change options.
Klikom na Change options otvara se ovaj prozor kod kojega možemo podesiti ekstenziju i tip fajlova koji će se izostaviti ili uključiti u sinhronizaciju.

clip_image028

Isključivanjem opcije Active for run all se ta sinhronizacija ne izvršava klikom na run all iz glavnog menija.

Klikom na All Folder Pairs u glavnom meniju dobijamo pregledniji izbor gdje su sve sinhronizacije na jednom mjestu, gdje se i prikazuju opcije Run all i Preview all , koje nam služe za prikazivanje i pokretanje svih sinhronizovanih foldera.

clip_image031

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Šesti broj i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Microsoft SyncToy

  1. Povratni ping: Časopis Prozor | Rankov blog

  2. Miloš kaže:

    Nije dobar link za skidanje programa! 😉
    Treba ići na ovaj: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=15155

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s