Inspirišimo promjene

Sava Kovačević, profesor razredne nastave
Projekat: Na točkovima znanja
Učesnik na Evropskom Forumu inovativnih i kreativnih nastavnika, Moskva 22-25. mart 2011. godine

U Moskvi, 22 – 25. marta 2011. godine, je održan Microsoft Partners in Learning Forum inovativnih i kreativnih nastavnika koji je okupio kreativne nastavnike i nastavnice iz 44 zemalje Evrope, 86 projekata kao i skoro 300 predstavnika, koje su živom riječju sa propratnim kreativnim rješenjem predstavili njihovi reprezentativci.

savaMSKVPetodnevna manifestacija okupila je veliki broj nastavnika i onih zainteresovanih za nove pristupe u radu u nastavi. Sve vrvi od ideja. Učesnici se takmiče u prezentovanju i predstavljanju svojih projekata i žele ostaviti najbolji utisak. I zaista, ne može da vam bude neinterensantno niti jednog momenta, dok slušate predstavnike svojih zemalja kako govore o kontekstu iz koga dolaze, koji su najčešće vrlo međusobno različite. Od tehnološki najrazvijenijih do onih koji razumiju vaše uslove i okruženje i dive se mašti inovativnosti u tim vrlo organičenim okolnostima za produktivno djelovanje. Ili, nameće mi se pitanje, upravo ovako teški uslovi rada (kada manjkate sa osnovnim tehničkim pomagalima i sredstvima), utiču na to da se mašta i inovativnost probude, pa da stvarate nešto što drugima nije još palo na pamet.

Počevši od domaćina, koji već proteklih decenija, prijenjuju savremene kompjuterske učionice sa board tablama sa touch screan-om i svaremenim informacionim sistemima.

Preko škola u Belgiji koji su svim učenicima u školi primjenjuju notebook sa umreženim sistemom davanja direktnih povratnih informacija učenicima tokom učenja nastavnika u svakom trenutku i na taj način zadovoljiti blagovremenost.

Do primjene softvera Facebook-a i Twitera za učenje učenika/ca najranijeg doba.

U tome se crnogorski projekat „Na točkovima znanja“ razlikovao od glavnine ponuđenih ideja. Obuhvatao je informacione tehnologije, iskustveno učenje kroz susrete i aktivno učešće i prezentacije djece, kroz vršnjačko učenje, i još sredstava i tehinka koje nisu nužno povezane sa informacionim tehnologijama, ali su odličan resurs za kvalitetno učenje i komplement infomacionom učenju. Bez imalo inferiornosti, naprotiv sa dobrim osjećajem i zadovoljstvom, obilazio sam druge štandove i bio sretan što imam priliku uporediti svoj rad i postignuća sa drugima. Tada se činilo da vrednovanje neće izostati. Ipak ono formalno nije došlo. Za to je bilo potrebno lobirati sa većim timom, što meni zaista nije činilo nikakvo zadovoljstvo. Komentari učesnika u žiriju, nakon objave pobjednika bili s u isto vrijeme i lijepo i malo gorko iskustvo. Sada kada možete uporediti sve i znate da su vam šanse velike, malo je reći da ste razočarani u izbor.

Ipak, iz ovog iskustva bilo je na pretek učenja. Microsoft je učinio moje iskustvo još bogatijim. Na predavanjima eminentnih stručnjaka u infomacionoj tehnologiji koji svojim dosta ličnim prezentacijama podstiču motivaciju i ohrabruju intezitet u primjeni informatičkh servera. Svojim prezentacijama poručuju „odličan učitelj je srce za odlično obrazovanje“, „tehnologija je moćno sredstvo za obrazovanje“, „mi inspirišemo promjene“…

Tokom interaktivnih radionica sam učestvovao na radionicama čije su teme primjene različitih informacionih tehnologija u svojoj nastavničkoj praksi. Razgovarali smo kako se koriste MultiPoint Server, na koji način možemo primjenjivati Microsoft Mouse Mischief za određene sadržaje, kako planirati nastavu pomoću informacionih sistema, na koji način možemo koristiti OneNote, kao i koliko informaciona tehnologija utiče na učenje i usvajanje znanja učenika i kakvu produktivnost postiže u nastavi.

Opet, po ko zna koji put, pobijedila je vjera velika energija i inovativnost, a informaciona tehnologija bila sredstvo za povezivanje života oko nas i samih nas i našeg učenja. Sva ova učenja u meni, opet po ko zna koji put, inspirišu promjenu koja je sredstvo za napredovanje i cjeloživotno učenje.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Sedmi broj i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Inspirišimo promjene

  1. Povratni ping: Izašao novi broj časopisa PROZOR | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s