STAMP, programski dodatak za PowerPoint 2010

NASLOV Ana

Programski dodatak STAMP (Subtitling Tekst Add-in za Microsoft Office PowerPoint 2010) za Microsoft Office PowerPoint 2010  je novi, besplatni dodatak  koji omogućava korisnicima da brzo i jednostavno mogu dodati titlove na bilo koju video i audio datoteku, bilo stvaranjem titlova u PowerPointu ili uvozom postojećih Timed Text Mark-up Language (TTML) datoteka.

Preuzimanje i instaliranje programskog dodatka

Programski dodatak Stamp dizajniran je za PowerPoint 2010. Prije svega morate provjerite verziju Mocrosoft Office da biste instalirali ispravan dodatak.
Da biste provjerili koju verziju Microsoft Office koristite, učinite sljedeće: U PowerPointu izaberite karticu File a zatim kliknite na Help i tu ćete naći podatak o verziji Microsoft Office koji ste instalirali, uključujući i da li je 32-bitna ili 64-bitni.

 s1

Nakon što ste sigurni koja verzija vam je potrebna kliknite na link Subtitling Text Add-in for Microsoft PowerPoint (STAMP). Izaberite ispravnu verziju i sačuvajte zipovanu datoteku na računaru.

sl2 sl3

Zatim je otpakujte (extract) na računaru. Nakon što ste preuzeli STAMP datoteku instalirajte je tako što ćete kliknuti na fajl setup.exe i pratiti korake za instalaciju.

sl4

Da biste potvrdili da dodatak ispravno instaliran, napravite sljedeće: Otvorite PowerPoint 2010, izaberite karticu File a zatim kliknite na karticu Options.
Izabrati Add-ins i provjeriti da li je u aktivnim aplikacijama naveden Sub-titling Text Add-in for Microsoft PowerPoint.

s1

Nakon što instalirate dodatak, vidjet ćete nove mogućnosti na kartici Playback u Audio Tools ili Video Tools  kada su audio ili video stavke odabrane u prezentaciji.

Kreiranje novog titla koristeći Caption Editor

Da dodate nove titlove na audio ili video u prezentaciji, učinite sljedeće: Na kartici Insert, kliknite na Video ili Audio a zatim odaberite vrstu medija i mjesto na koje želite umetnuti u prezentaciju. Prije dodavanja Caption (opisa) morate umetnuti video klip ili isječak u programu PowerPoint 2010. U Create Editoru kliknite na dugme Play da biste aktivirali video ili audio.

Kada izaberete Audio ili Video kliknite na karticu Playback i na traci sa alatkama odaberite Add Caption i kliknite na Create Captions.

sl1

Otvoriće vam se prozor kao na slici.

sl1

Prozor Caption Editor se sastoji od dijela u kojem na dugme Play gledate video. Takođe u ovom području ćete naći natrag, naprijed i jačinu zvuka.

Ispod ovoga dijela se nalaze dugmad Set Start Time i Set End Time. Kliknite Set Start Time dugme za podešavanje početne tačke aktivnog titla tj. opisa i kliknite na Set End Time dugme za podešavanje vremena kraja titla. Takođe možete ručno unijeti završetak svakog titla u polje End Time pored polja Caption Text (tekst opisa ).
U polju Caption Text (tekst opisa polja) upišite tekst koji želite da se pojavi kao titl.
Ako želite da umetnete novi tekst opisa polja kliknite na dugme Add Caption, a za brisanje opisa jednostavno odaberite titl u u polju tekst opisa, a zatim kliknite na dugme Delete Caption.

Kada završite s dodavanjem, uređivanjem i brisanjem opisa u Caption Editor, pritisnite dugme Create Captions za povratak u PowerPoint sa svim titlovima umetnutim za video. Ne morate stvarati opise po redu. Da biste dodali novi titl između dva postojeća, pritisnite dugme Sort da ih poređate po redosledu.

Sada kliknite na dugme Play za početak reprodukcije videa.

Dok gledate ili slušate, odlučite gdje želite da se pojavi opis, a zatim kliknite dugme Add Caption i titl će biti kreiran sa trenutnom sredstva monden vrijeme kao vrijeme početka opisa.

Zatim kliknite u polje Caption text i upišite tekst koji će se pojaviti u titlu. Kraj vremena za titl ćete odrediti kada kliknete na Set End Time dugme ili možete ručno unijeti vrijeme na kraju svakog opisa.

Ako želite da kreirate dodatne opise ponavljajte korake od pritiska na dugme Play pa na dalje.

sl1

Kada završite, kliknite na dugme Create Captions.

Zatim pokrenite video da biste vidjeli titlove.

sl1

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Sedmi broj i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na STAMP, programski dodatak za PowerPoint 2010

  1. Povratni ping: Izašao novi broj časopisa PROZOR | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s