WordPress–kreiranje bloga

NASLOV_Marina[1]

WordPress je jedna od najpopularnijih platformi koju blogeri koriste na svojim blogovima. Ipak, WordPress nije samo platforma za blogovanje, već je prerastao u CMS (Content Management System). Svakodnevno se radi na razvoju dodataka (plug-in-ova) i tema za WordPress. Redovno se objavljuju nova izdanja koja donose poboljšanja u vidu sigurnosti, funkcionalnosti i dizajna. Puno web mijesta koje redovno posjećujete koriste upravo WordPress. I časopis “Prozor” takođe koristi WordPress. Kao što vidite, pomoću WordPress-a možete kreirati školski online časopis ili neku web stranicu. Pored toga što je besplatan, WordPress ima još prednosti, a najznačajnija je jednostavnost korištenja, mogućnost proširenja (plug-in-ovima), redovno se ažurira itd.

Da bi napravili blog u WordPress-u, prvo je potrebno da posjedujete hosting. Ukoliko nemate hosting, možete da zakupite jedan ili da koristite neki besplatni. Kao primjer ovdje će se iskoristiti besplatni hosting.

Na stranici www.wordpress.com imate mogućnosti da započnete kreiranje svog bloga klikom na dugme Sign Up Now. Čim vam se otvori sljedeća stranica potrebno je da unesete adresu bloga (host name). Ukoliko nemate hosting možete iskoristiti besplatni koji bi glasio ime.wordpress.com.

image

Kao što se vidi sa slike, u ovom primjeru blog adresa je ictmps.wordpress.com. Ispod imena bloga pojavljuje se poruka da je na raspolaganju adresa ictmps.com i da li želite da zakupite tu adresu za 17 dolara godišnje ili ipak želite da koristite besplatnu adresu na wordpress.com. Dalje je potrebno popuniti username i password koji će služiti za administriranje te stranice kao i e-mail adresu koja će služiti da na njoj stigne link potreban za aktiviranje ovog naloga. Username mora da ima najmanje 4 karaktera. Mail adresa može da bude ona koju imate na Live@Edu. Nakon popunjavanja podataka kliknite na dugme Sign Up. Javiće vam se poruka a vam je poslat mail na adresu koju ste naveli u prethodnom koraku i da je potrebno da provjerite taj mail, kliknete na link koji se u njemu nalazi kako bi se aktivirao nalog za administriranje vašeg bloga. To je potrebno da uradite u pola sata inače nalog neće biti aktiviran. Nakon aktiviranja naloga automatski se kreira i Vaš blog. Možete da mu pristupite kucajući u adresnoj liniji njegovo ime (ictmps.wordpress.com).

Da bi pristupili administriranju bloga potrebno se na adresi www.wordpress.com ulogovati sa odgovarajućim username-om i password-om. U lijevom dijelu prozora, lijevo od My Accaunt, nalazi se ikonica na koju ako kliknete dobijate mogućnost da započnete administraciju Vašeg bloga. U lijevom dijelu prozora nalazi se meni pomoću kojeg administrirate blog.

Veoma važno je navesti da WordPress ima podršku za naš jezik što znači da cijeli dio za administriranje bloga može da bude na našem jeziku kao i sve informacije koje se automatski pojavljuju na stranici (npr: ko je objavio neki tekst itd). Da bi to primjenili u ovom primjeru, potrebno je u meniju odabrati opciju Settings. Tada se kategorija Settings proširuje, a automatski je aktivna opcija General. U srednjem dijelu prozora prikazuju se moguća podešavanja koja se nude pod General Settings. Tu imate mogućnosti da podesite naslov bloga, podnaslov, e-mail adresu koja se koristi za upravljačke svrhe. Tu je već ispisana e-mail adresa koju ste unijeli prilikom kreiranja bloga i ukoliko promjenite ovu e-mail adresu na novoj adresi automatski će vam stići mail sa linkom za potvrđivanje izmjene. Ova adresa neće biti aktivna dok se ne potvrdi. Moguće je još podesiti vremensku zonu, oblik datuma, oblik vremena, kojim danom počinje sedmica i jezik. Ukoliko izaberete srpski jezik i kliknete na dugme Save Settings, tada će se sačuvati sva podešavanja koja ste postavili, a meni će biti na ćirilici. Ukoliko želite da vam je meni na latinici potrebno je pored odabranog jezika čekirati da koristi latinično pismo za tekst na blogu.

image

Pored ovog opšteg podešavanja možete vršiti još neka podešavanja:

 • Pisanja – koliko linija može da bude u polju za pisanje članaka, određena oblikovanja, koja je podrazumjevana kategorija članka, podrazumjevani oblik članka, podrazumjevanu kategoriju veza itd.
 • Čitanja – da li da se na početnu stranu prikazuju vaši skorašnji članci ili neka stranica koju odaberete, koliko najviše članaka da se prikazuje na jednoj stranici, da li da se prikazuje na stranici cijeli tekst ili samo sažetak itd.
 • Diskusija – dozvoliti ili ne pisanje komentara na novom članku, stizanje mail-a sa obavještenjem kada neko komentariše članak, omogućiti slanje odgovora na komentare putem e-pošte itd.
 • Sadržaja – kolika će biti veličina male, srednje i velike slike itd.
 • Privatnosti – da li želite da vaš blog bude vidljiv svima uključujući i web pretraživače ili da se ne dozvoli pristup pretraživačima, ali da se dozvoli uobičajenim posjetiocima ili da vaš blog bude privatni odnosno vidljiv samo korisnicima koje izaberete.
 • Tekstualnih poruka – ova opcija nije dostupna kod nas, a služi da možete sa mobinog telefona djelovati na vaš blog.
 • Dijeljenje – povezivanje vašeg bloga na neku socijalnu mrežu.
 • Domeni – dodavanje domena i preusmjeravanje stranice na drugu adresu.
 • Slanje izmjene unosa – omogućiti slanje e-maila kada je izmjenjena neka stranica ili članak.

U meniju Korisnici možete dodati korisnike vašeg bloga i dodijeliti im određenu ulogu (upravnik, urednik, autor, saradnik). Dodavanje korisnika je veoma jednostavno, upiše se njegova e-mail adresa i dodijeli mu se uloga. Ukoliko ta osoba već koristi wordpress.com, dodavanje će se obaviti automatski, a ukoliko ne koristi javiće se poruka da ta e-mail adresa ne pripada nijednom korisniku ovdje i da li da pozove tu osobu da koristi wordpress.com.

image

Pored navedenog, u meniju Korisnici postoje poveznice pomoću kojih možete poslati poruku na e-mail nekome koga želite pozvati da koristi wordpress.com. U tom istom koraku možete definisati da li da ta osoba bude dodata kao saradnik na vašem blogu.

Naredna opcija u meniju Korisnici je Moj profil. Ovdje možete popuniti sve podatke o sebi kao što su: ime, prezime, lokacija, nešto o vama, broj telefona itd.

U meniju Korisnici još se nalaze i Lična podešavanja gdje možete uključiti korištenje prečica na tastaturi za upravljanje komentarima, možete uključiti da uvijek koristite https prilikom posjete upravljačkim stranicama (SSL bezbjedonosnu zaštitu) itd.

Veoma važan meni za uređenje bloga je Izgled. U prvoj opciji ovog menija (Teme), možete da izaberete neku od tema i primjenite je na svom blogu. U srednjem dijelu prozora date su vam ponuđene teme. Ispod slike svake teme imate njeno ime, kratki opis, mogućnost da pogledate kako izgleda ta tema na vašem blogu i mogućnost da, ukoliko vam se svidi tema, prijenite je na opciju Uključi.

Pored Tema u meniju Izged nalaze se Vidžeti. Vidžeti koje želite da se prikažu na vašoj stranici prenesite u desnom dijelu prozora u boksu Slidebar. U ovom primjeru postavit ćemo na ovoj stranici vidžete Kategorije, Skorašnji članci, Kalendar, Pretraga i Veze. Pored ovih vidžeta na raspolaganju su vam i mnogi drugi kao što su: Autori, Arhiva, Najbolje ocijenjeni članci, Najpopularniji članci i stranice, Statistika bloga itd.

image

U meniju Izgled nalaze se još i:

 • Izbornici – to su meniji koji se kreiraju tako što im dodate ime i pritisnite Napravi izbornik. Zatim izaberite stavke kao što su strane, kategorije ili prilagođene veze sa levog stupca da biste dodali ovom izborniku.
 • Posebnosti – ovo su opšte posebnosti koje možete da uključite za cijelu stranicu.
 • Mogućnosti teme – nude izmjenu šeme boja.
 • Pozadina – kao pozadinu na vašem blogu možete postaviti neku sliku sa vašeg računara ili neku određenu boju iz palete koja je ponuđena. Ukoliko hoćete da postavite sliku sa vašeg računara kao pozadinu, potrebno je prvo tu sliku pronaći na računaru pomoću dugmeta Browse, a zatim otpremiti sliku sa računara na server. U tom trenutku možete vidjeti kako će slika izgledati i ukoliko želiti takvu pozadinu kliknite na dugme Sačuvaj izmjene.
 • Typekit slovni likovi – korištenje fontova na blogu.
 • Uredi CSS – dozvoljava vam da izmenite vidljivi izgled vašeg bloga.

Prva stavka u lijevom dijelu prozora za administriranje bloga je meni Kontrolna tabla. Tu  možete vidjeti koliko ima trenutno članaka, kategorija, i strana na vašem blogu. Isto tako, možete brzo objaviti neki članak kao i vidjeti skorašnje komentare, statistiku i skorašnje nacrte članaka.

image

Kao što vidite, vaš blog u startu ima jedan članak, jednu stranu i jednu kategoriju kao primjer. Sada je pravo vrijeme da započnete uređivanje vašeg bloga.

Najvažnije je kreirati stranice, kategorije, članke i linkove. Prvo pogledajte u meniju Strane koje stranice trenutno imate. Vidjećete da vam je već kreirana stranica About. Pored naziva stranice ovdje možemo saznati ko je autor stranice, pogledati statistiku, vidjeti koliko ima komentara kao i datum kada je objavljena. Kada dođete pokazivačem miša na naziv stranice, ispod naziva će se pojaviti linkovi za uređenje, brzu izmjenu, brisanje i pregled te stranice. Kada se klikne na link Uredi, dobijate mogućnost da promjenite naziv stranice kao i sadržaj same stranice. U ovom primjeru, promjenićemo naziv stranice iz About u O nama, a umjesto teksta koji se već nalazi na stranici ukucat ćemo neki drugi tekst. Veoma važno je to da u desnom dijelu prozora imate mogućnost podešavanja stanja, vidljivosti, datum objavljivanja kao i osobine (šablon i poredak) stranice. Stanje stranice može biti: objavljeno, čeka pregled ili nacrt. Nakon svih izmjena i podešavanja potrebno je kliknuti na dugme Ažuriraj kako bi se sve izmjene primjenile.

image

Da bi kreirali novu stranicu potrebno je u meniju Stranice kliknuti na dugme Dodaj novu ili direktno na meniju Dodaj novu. Otvoriće se forma u kojoj možemo da unesemo naslov stranice i polje za unos teksta. Naslov stranice naka bude Kontakt, a u dijelu za tekst adresa i broj telefona.

image

U desnom dijelu prozora na dugme Pregled možete pogledati kako će da izgleda stranica. Ukoliko još uvijek stranica nije za objavljivanje onda kliknite na dugme Sačuvaj nacrt da se stranica ne bi prikazala na blogu i da je možete prije objavljivanja doraditi. Kada je stranica završena potrebno je da kliknete na dugme Objavi da bi ona bila vidljiva na blogu. U poredak upišite 1 ukoliko želite da se stranica Kontakti nađe iza stranice O nama. Ukoliko ovdje ostane upisana nula onda će  se stranica Kontakti naći ispred stranice O nama.

Dakle, trenutno imamo tri stranice. Stranica Početak služi za objavljivanje svih novosti na blogu. Na stranici O nama nalazi se tekst sa par osnovnim informacijama o Odjeljenju za ICT Ministarstva prosvjete i sporta, a na stranici Kontakti nalaze se adresa, brojevi telefona, broj faksa kao i e-mail adrese Odjeljenja za ICT. U daljem dijelu članka kreiraćamo nekoliko kategorija i objavićemo nekoliko članaka vezanih za sam rad Odjeljenja za ICT. Isto tako navestćemo nekoliko preporučenih linkova.

Veoma je važno je da prije objavljivanja članaka kreirate kategorije u koje ćete svrstati članke koje budete objavljivali. Kao što je ranije rečeno, prilikom kreiranja ovog bloga automatski je krerana i jedna kategorija Uncategorized. Ukoliko ne želite ovu kategoriju na vašoj stranici, možete je izbrisati (ali prije toga morate da obrišete sve članke koji su u toj kategoriji) ili možete da joj promjenite ime. U meniju Članci imate podmeni Kategorije. Kada kliknete na taj podmeni, u desnom dijelu prozora nalaze se sve do sada kreirane kategorije. Da bi promjenili ime kategoriji Uncategorized potrebno je ispod njenog imena kliknuti na Uredi ili jednostavno kliknuti na samo ime kategorije.

image

U polju Ime, umjesto Uncategorized upisujete ime vaše kategorije. U dijelu Roditelj birate da li je to podkategorija neke već kreirane kategorije. Ukoliko nije u to polje ostaje Nema. U polju Opis možete upisati neku rečenicu koja će dodatno da objasni vašu kategoriju. Kada popunite sve podatke kliknite na dugme Ažuriraj. Tada se vraćete na izgled prozora gdje možete kreirati još novih kategorija. Polja za kreiranje novih kategorija nalaze se u srednjem dijelu prozora menija Kategorije. Kreirajte sada sve kategorije koje su vam potrebne. Nemojte da vas brine ukoliko vam kategorije nisu vidljive na sajtu, jer one postaju vidljive tek kad dodate u toj kategoriji prvi članak.

Kada kliknete na meni Članci, prikazaće vam se svi članci na stranici, njihov naslov, autor, kategorija, statistika, broj komentara i i datum objave. Kao što smo ranije rekli, na vašoj stranici postoji već jedan članak. Obrišite ovaj članak, upotrebom opcije Otpad, koja se nalazi odmah ispod naslova i koja postaje vidljiva kada dođete pokazivačem miša na ime članka kojeg želite obrisati. Kao podmeni menija Članci imate Dodaj novi. Kada kliknete na Dodaj novi pojaviće se forma za kreiranje novog članka gdje je prvo polje za naslov, a drugo polje za tekst. Nakon toga možete da aktivirate da se prikazuju sviđanja na ovom članku kao i dugmad za dijeljenje. Te opcije se nalaze ispod polja za pisanje teksta. U desnom dijelu prozora potrebno je da odaberete kojoj kategoriji pripada ovaj članak. Isto tako, sada možete da snimite članak kao nacrt na dugme Sačuvaj nacrt ukoliko ne želite još uvijek da ga objavite. Klikom na dugme Pregled  možete pogledati kako će članak izgledati na stranici. Ukoliko je članak spreman za objavljivanje kliknite na dugme Objavi.

image

Pored teksta, u članku se može naći i neka slika ili video zapis. Da bi dodali sliku ili video zapis u neki članak potrebno je da se ta slika ili video zapis prvo otpremi na serveru pa tek onda doda u tekst. Otpremanje na server može da se uradi na dva načina. Prvi je iz dijela kada pišete članak, iznad ikonica za formatiranje teksta nalaze se ikonice za otpremanje ili umetanje slike, video zapisa, zvuka, itd. Drugi način je da se u meniju Sadržaj odabere podmeni Dodaj novi. U oba slučaja pojavljuje se isti prikaz gdje dobijate poruku koje su vam dozvoljene datoteke koje možete da objavite (jpg, jpeg, png, gif, pdf, doc, ppt, odt, pptx, docx, pps, ppsx, xls, xlsx). Najveća dozvoljena veličina fajla za otpremanje je 1GB dok je ukupni prostor za otpremanje fajlova 3GB. Na dugme Izaberi datoteke, otvara se prozor u kojem birate fajl sa računara. Kada se fajl učita, dobijate  par osnovnih podataka o fajlu kao i mogućnost da i sami upišete nekoliko informacija o njemu. U ovom primjeru dobijamo informaciju da je ime ovog fajla moodle2.jpg i da je to slika. Isto tako dobijamo informaciju kada je otpremljen fajl na server kao i koja mu je veličina. Možete da uredite ovu sliku na dugme Uredi sliku. Tu vam nudi mogućnost da promjenite dimenzije slike, da odsječete dio slike kao i da okrenete sliku. Isto tako, imate mogućnost da upišete naslov slike, natpis, opis, a značajno je da vam je na dnu ove stranice prikazana i putanja do tog fajla. Kada podesite sve što ste htjeli kliknite na dugme Sačuvaj izmjene.

image

Svi upload-ovani fajlovi mogu da se nađu u podmeniju Biblioteka menija Sadržaj. Pored imena fajlova, tu možete saznati ko je autor fajlova kao i datum kada je fajl upload-ovan. Isto tako, ovdje možete da pridružite ovaj fajl nekom članku ili stranici. Takođe, u ovom djelu možete da obrišete sve upload-ovane fajlove koje želite.

image

Još jedna od značajnih elemenata na web stranici su linkovi. U meniju Veze imamo podmeni Kategorije veza gdje sve linkove možete da stavite u kategorije na isti način kao i članke. Za kategoriju veza određujete ime kategorije, a možete i opis te kategorije. U ovom primjeru postojaće jedna kategorija Linkovi.

image

U meniju Veze nalaze se određeni linkovi wordpress-a. Ukoliko ne želite te linkove da zadržite, sve ih označite i pobrišite. Da bi postavili neki link potrebno je da kliknete na podmeni Dodaj novu menija Veze. U polju Ime upišete npr. Portal za nastavnike. U polju Veb adresa ukucate adresu sajta npr. http://www.skolskiportal.edu.me. Morate da dodate http:// (nije dovoljno da ukucate www.skolskiportal.edu.me). U polju Opis upišete rečenicu koja dodatno opisuje taj link. To će biti prikazano kada neko pređe pokazivačem miša preko linka ili neobavezno ispod linka. I na kraju, potrebno je označiti kojoj kategoriji pripada taj link. Kako je u ovom primjeru napravljena samo jedna kategorija Linkovi, označićemo nju. Ovo su osnovna podešavanja da bi naveli neki link ili vezu. Postoji još dodatnih podešavanja, ukoliko je to potrebno, a ta podešavanja se nalaze ispod navedenih stavki. Kada smo upisali sve što je potrebno, moramo da sačuvamo ovaj link (vezu). Da bi link bio vidljiv potrebno je da kliknemo da dugme Dodaj vezu. Ukoliko je potrebno da sačuvate ovaj link kao privatni, potrebno je da označite opciju iznad dugmeta Dodaj vezu pa tek onda da kliknete na to dugme.

image

U meniju Komentari možete pregledati sve komentare koji su na vašem blogu. Isto tako, možete pregledati samo komentare koji su na čekanju, prihvaćene, nepoželjne ili komentare koji su obrisani (Otpad). Za svaki komentar možete da znate ko je autor komentara, kakav je komentar i na šta je to bio odgovor. Svaki od komentara na jednostavan način možete prihvatiti, označiti kao nepoželjne, odbiti ili premjestiti u otpad (obrisati).

image

U meniju Ocjene postoji podmeni Podešavanja gdje se mogu obaviti podešavanje ocjena za članke, stranice i komentare. Za članke možete omogućiti ocjenjivanje za članke bloga iznad ili ispod svakog članka bloga, a možete da omogućite ocjenjivanje za članke bloga na početnoj stranici. Isto birate da li će polja za ocjenjivanje da se nađu ispod ili iznad svakog članka bloga.

image

Za stranice takođe možete da omogućite ocjenjivanje na isti način.

image

I komentari mogu da imaju svoje ocjenjivanje, a na isti način omogućavate da se za svaki komentar prikazuju polja za ocjenjivanje ispod ili iznad komentara.

image

U podmeniju Izvještaji menija Ocjene možete da pregledate sve ocjene sa vašeg bloga posebno za članke, posebno za stranice, a posebno za komentare i to ocjene koje su bile u poslednjih 24 časa, 7 dana, 31 dan, 3 mjeseca, 12 mjeseci ili svo vrijeme.

image

Preostao je još meni Glasanja. Da bi koristili glasanja u WordPress-u potrebno je  da imate nalog na PollDaddy.com. Odmah vam je ponuđeno da automatski napravi novi nalog (to je čak i preporučeno), a možete da uvezete i neki vaš postojeći nalog koji imate na PollDaddy. Kada odaberete opciju koja vam odgovara kliknite na dugme Uradi to: želim neka glasanja!

image

U podmeniju Dodaj novo, menija Glasanja, u prvom polju postavite pitanje. U naredna tri polja ukucate ponuđene odgovore. Ukoliko želite da imate više od tri ponuđena odgovora, u desnom dijelu ispod polja za odgovore imate dugme Dodaj još jedno pomoću kojeg možete dodati koliko god želite polja za odgovore. Ispod ponuđenih odgovora možete da označite da li postoji mogućnost za višestruke odgovore nakog čega je potrebno da definišete koliko je to odgovora 2,3,4 itd. U dijelu Izgled možete da odaberete stil za PollDaddy. Prelazak na drugi stil radite klikom na dupli strelicu prema desno ili prema lijevo. Kada dođete pokazivačem miša na stil koji ste odabrali tada možete vidjeti kako će se prikazati rezultati glasanja.

image

Pregled svih tema za glasanje možete pogledati u podmeniju Uredi menija Glasanja. Kada dođete pokazivačem miša na naslov teme, ispod vam se nude opcije Uredi, Rezultati, Obriši, Zatvori, Pregled i Podjeli ugnježđivanje pomoću kojih možete da podešavate ovu temu.

image

Pomoću Prilagođenih stilova možete kreirati svoj stil za glasanje tako što ćete kliknuti na link Napravi jedan.

image

Prvo zadate naslov stila kojeg želite da kreirate. Nakon toga možete da učitate osnovni stil. Ponuđeni osnovni stilovi su: Aluminijum, Čisto bijelo, Čisto crno, Papir, Tamna lobanja, Svijetla lobanja i Mikro. U zavisnosti šta izaberete u dio za uređivanje, možete u boksu ispod toga da podešavate razne detalje. Dijelove koje možete da uređujete su: Kutija za glasanje, Pitanje, Grupa odgovora, Odabir odgovora, Odgovori, Drugi unos, Dugme za glasanje, Veze, Pozadina rezultata, Traka rezultata i Ukupno glasanja. U desnom dijelu prozora možete pratiti sve primjene koje će se desiti kada odaberete neku od ponuđenih opcija za podešavanje.

image

Ukoliko odaberete Kutiju za glasanje, možete da joj podešavate Pozadinu, Ivice, Margine, Popunu i Širinu. Za Pozadinu birate boju koju želite u heksadecimalnom zapisu. Možete podesiti i sliku u pozadini kao i mjesto slike i ponavljanje slike (da se ponavlja vodoravno, uspravno ili da se ne ponavlja). Za Ivice možete podesiti Širinu (u pikselima), Stil (nijedan stil, ispunjeno, tačkasto, isprekidano, duplo, žlebasto, postavljano iznutra, postavljano spolja, grebenasto, sakriveno), Boju (heksadecimalni zapis) i Zaobljene uglove (u pikselima, ali ovo neće biti prilazano u Internet Explorer-u). Sve margine (gornju, donju, lijevu i desnu) podešavate u pikselima. Isto važi i za popunu. Širinu kutije za glasanje takođe podešavate u pikselima s tim što treba voditi računa ako se promjeni širina kutije da morate da promjeniti i širinu vaših odgovora. Za sve ostale djelove podešavanja se obavljaju na sličan način. Na kraju je potrebno kliknuti na dugme Snimi stil i nakon toga možete taj stil da primjenite za glasanje.

U podmeniju Mogućnosti menija Glasanje možete podesiti ili promjeniti neka od osnovnih podešavanja o kojima je već bilo riječi ranije.

image

Kroz ovaj članak prošli smo kroz najznačajnije opcije WordPress-a. OVDJE možete vidjeti i krajni rezultat. Upotrebom ovog alata možete kreirati blog škole ili još što je interesantnije školski online časopis. Još jednom da napomenem da je prednost online časopisa višestruka, niste ograničeni brojem stranica, besplatan, lako možete da pošaljete link kome god želite (mail-om, na školskom sajtu itd.), lako se ažurira itd.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Sedmi broj i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na WordPress–kreiranje bloga

 1. Povratni ping: Izašao novi broj časopisa PROZOR | Rankov blog

 2. Da li pomocu RSS mogu da se automatizovano ubacaju vesti sa drugih izabranih sajtova?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s