Microsoft Learning Content Development System

 NASLOV_Marina[1]

Microsoft Learning Content Development System (LCDS) je besplatni alat koji služi za stvaranje visoko kvalitetnih, interaktivnih on-line kurseva i njihovo objavljivanje. LCDS stvara e-learning sadržaje pomoću obrazaca i namjenjen je onima koji na brz i jednostavan način žele stvoriti e-learning sadržaje. On je besplatan program koji se može download-ovati ukoliko imate Windows Live nalog. Download ovog programa možete naći ovdje. Kada vam se otvori stranica, potrebno je da klinkete na link Register to download the free LCDS tool. Otvoriće vam se stranica gdje je potrebno da unesete Windows Live nalog i pssword (možete koristiti vaš Live@edu nalog koji ste dobili od ICT koordinatora).

image

Kliknite na dugme Sing in. Otvoritće se obrazac koji je potrebno da popunite (Ime, Prezime, …). Kada popunite podatke koji se traže od vas, kliknite na dugme Continue. Na mail adresi koju ste ukucali u obrazac stićiće vam mail za verifikaciju i potrebno je da kliknete na link koji se nalazi u tom mail-u. Na stranici koja se otvori ponovo treba da ukucate password a e-mail adresa će već biti popunjena zbog predhodnih koraka koje ste uradili. Kada unesete password kliknite na dugme Sing in. Pojavljuje se poruka da ste uspještno obavili verifikaciju i potrebno je da kliknete na dugme Continue da bi nastavili dalje sa radom.

image 

Učitaće se stranica sa koje možete download-ovati program. Dostupna je LCDS verzija 2.7 na engleskom jeziku dok je verzija 2.6 dostupna na još par jezika (španski, ruski, turski,…). Na dugme Download now počinjete sa preuzimanjem ovog programa.

Kada preuzimanje završi, pokrenite instalaciju programa. Kada kliknete na dugme Run pojaviće se prozor kao na slici sa pitanjem da li želite da instalirate Learning Content Development System. Kliknite na dugme Yes.

image

Instalacija je standardna. Prilikom otvaranja sljedećeg prozora kliknite na dugme Next. Zatim odaberite opciju I accept the terms in the Licence Agreement i nakon toga dugme Next. U sljedećem koraku odaberite Typical i kliknite na Next. I na kraju Install. Kada završi instalacija kliknite na dugme Finish.

Kada pokrenete LCDS, dobijate izgled prozora kao na slici.

image

Može se primjetiti da se prozor programa LCDS-a sastoji od tri glavna dijela:

 • struktura kursa (Course Structure) – mjesto gdje stvarate i mijenjate sadržaj modula, lekcija i tema,
 • šablon (Templates) – možete odabrati odgovarajući šablan za neki modul, lekciju ili temu,
 • stranica (Page) – prikazuje se odabrani šablon i oblikuje sadržaj teme.

Pored ova tri glavna dijela prozora tu se nalazi i alatke pomoću kojih uređujete module, lekcije i teme.

image

Pored već poznatih alatki tu se nalazi i alatka Media Folder koja služi za dodavanje željenog medija (slikovne datoteke, swf datoteke…) u kursu. Datoteke se
prije umetanja u kurs trebaju prebaciti u Media Folder.

Prije nego što počnemo sa kreiranjem jednog kursa, potrebno je napomenuti gdje se na računaru snimaju kursevi koje kreirate pomoću ovog programa. Lokacija snimanja kurseva na računaru zavisi od operativnog sistema. Ukoliko je na računaru instaliran Windows XP kursevi će biti sačuvani u C:\ProgramData\Microsoft\Learning\LCDSc\courses, dok će kod Windows Viste ili Windows 7 biti sačuvan u C:\ProgramData\Microsoft Learning\LCDSc\courses. Svom kursu možete pristupiti pokretanjem LCDS programa te klikom na Open na liniji sa alatkama. Svi vaši kursevi prikazuju se u dijalog prozoru, a ispod imena kursa nalazi se putanja gdje se taj kurs nalazi na računaru, u zavisnosti od verzije operativnog sistema koji koristite.

Sada je vrijeme da započnemo kreiranje novog kursa. U gornjem lijevom uglu, na liniji sa alatkama, kliknite na New, a zatim na eLearning Course. U dijalog prozoru New, u dijelu Course Name upišite naslov kursa. U dijelu Course Language odaberete jezik i kliknite na OK.

image

Kao što možete da primjetite, u lijevom dijelu prozora, u Course Structure, pojavljuje se naslov kursa kao modul sa jednom lekcijom i četiri teme.

image

Već primjećujete da se e-Learning kurs, kreiran pomoću LCDS programa, sastoji od jednog modula, koji u sebi sadrži jednu lekciju i četiri teme. U jednom kursu možete imati najviše 16 modula, koji može da ima 16 lekcija, a one mogu da sadrže 16 tema.

Dakle, Curse Structure je mjesto gdje možete stvarati i mjenjati module, lekcije i teme kursa. Kako su vam se prilikom kreiranja kusa, kreirali jedan modul, jedna tema i četri lekcije možete njihova imena da promjenimo u imena koja vama odgovaraju. Kada mijenjate ime modula dovoljno je u Course Structure djelu prozora da kliknete jednom na modul čije ime želite da promjenite (da taj modul bude selektovan). U srednjem dijelu prozora (Templates), u polju Name upišite ime prvog modula vašeg kursa.

image

Primjećujete da se automatski, kad mijenjate naziv u polju Name, mijenja se i naziv selektovanog modula. Na isti način mijenja se i naziv lekcija i tema.

image

Da bi dodali novi modul potrebno je da kliknete na ikonicu image  Add Module (lijevi dio prozora). Modul je dodat na dno vaše strukture kursa. I ovaj modul je automatski sačinjen od jedne lekcije i četri teme.

Ukoliko želite da dodate lekciju, potrebno je prvo da kliknete (selektujete) na modul u kojem želite da dodate novu lekciju. Zatim kliknite na ikonicu image Add Lesson.

Dodavanje teme je slično kao i dodavanje lekcije. Prvo je potrebno da odaberete (selektujete) lekciju u kojoj želite da dodate novu temu, a zatim da kliknete na ikonicu image Add Topic.

Premještanje modula, lekcija ili tema možete uradi pomoću ikonica Move Up image (premjesti gore) ili Move Down image (premjesti dolje), ali prethodno morate selektovati modul, lekciju ili temu koju želite da pomjerite.

Brisanje modula, lekcije ili teme možete uraditi pomoću ikonice Delete image, ali prethodno morate selektovati modul, lekciju ili temu koju želite da obrišete.

Kada se definiše, ili se djelimično definiše, struktura kursa, potrebno je odabrati šablon (template) odnosno način na koji ćete dodati sadržaj kursu. U dijelu prozora Course Structure prvo odaberete želejni modul, lekciju ili temu. U srednjem dijelu prozora Templates kliknite na jednu od ikuna vrste sadržaja (Interact, Watch, Play, Read, Try). U zavisnosti koju ste vrstu sadržaja odabrali prikazaće se šabloni koji pripadaju odabranoj vrsti sadržaja. Kliknite na naziv šablona i odabrani šablon prikazaće se u desnom dijelu prozora Page.

Kao što je već pomenuto, šabloni su grupisani u kategorije koje pripadaju određenim vrstama sadržaja. Vrstom sadržaja određuje se način učenja i oni su predstavljeni ikonicama kao na slici:

image

Interact

Pomoću ove kategorije omogućuje se korisnicima interakcija sa sadržajem. Na primjer, korisnici mogu odabrati vlastiti put kroz scenarij koji im se nudi. Šabloni koji se nude u ovoj kategoriji su:

 • Advanture Activity
 • Drag and Drop
 • Interactive Job Aid
 • Slider
 • Sequence Activity

Watch

Šabloni koji pripadaju ovoj kategoriji omogućavaju učenje gledanjem, a to su:

 • Animation
 • Demonstration
 • Media With Key Points
 • Click Table Animation

Play

U ovoj kategoriji možete napraviti igru uz mogućnost da korisnik pobjedi ili izgubi u zavisnosti od njegove igre. Šabloni u ovoj kategoriji su:

 • Sort Game
 • Tile Game
 • Card Flip

Read

Šabloni ove kategorije omogućavaju postavljanje stranica koje sadrže tekst, tabele i grafike. Isto tako, možete napraviti stranice sa pitanjima, slikama,… Ti šabloni su:

 • Introduction
 • Text and Picture
 • Table
 • Clik Table
 • Multiple Choice
 • True False
 • Essay Question
 • Glossary
 • Show Hide

Try

Pomoću ove kategorije možete stvoriti stranice koje korisnika uvode u rad pomoću simulacija u kojima sam mora nešto napraviti. A šabloni za to su:

 • Simulation
 • Lab Scenario / Offline

Pregledavanje i objava kursa

Kada ste stvorili strukturu tečaja i dodali sadržaj, možete ga pregledati klikom na ikonu Preview na alatnoj traci. Otvorit će se novi prozor prikazujući vaš sadržaj.

image

image

Pregledavanje kursa vam omogućuje da vidite kako će se prikazivati sadržaj i funkcije i u kom obliku će korisnik vidjeti vaš kurs.

Ako kurs koji ste kreirali ne želite objeviti u LMS-u, već želite postaviti kurs na mrežnu stranicu za download ili na CD ili ga poslati elektronskom poštom potrebno je uraditi sljedeće:

 • Otvorite folder u kojem se nelazi kurs. Kod Windows Viste i Windows 7 to je folder C:\ProgramData\Microsoft Learning\LCDSc\courses, a kod Windows XP-a to je folder C:\ProgramData\Microsoft\Learning\LCDSc\courses.
 • Pronađite kurs koji želite objaviti.
 • Taj folder je potrebno kopirati na lokaciju gdje želite da se nađe vaš kurs.
 • Korisnici koji žele da vide sadržaj kursa, moraju da otvore taj folder, a zatim i fajl wrapper.htm.

Ukoliko želite svoj kurs objaviti na LMS-u potrebno je da kompresujete folder u kojem se nalazi vaš kurs. Putanja do foldera u kojem se nalazi vaš kurs treba da je kod Windows Viste i Windows 7 C:\ProgramData\Microsoft Learning\LCDSc\courses\<IME KURSA>\course, a kod Windows XP-a putanja do foldera u kojem se nalazi vaš kurs treba da je C:\ProgramData\Microsoft\Learning\LCDSc\courses\<IME KURSA>\course.

Kompresovana mapa predstavlja SCORM 1.2 paket. To znači da je vaš sadržaj SCORM kompatibilan i može biti objavljen u Learning Management Systemu (LMS). Kada se kurs postavi u LMS, sadržaj neće biti prikazan onako kako se prikazuje u Preview modu, nego će biti prikazan pomoću preglednika koji se koristi u LMS‐u.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Osmi broj. Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Microsoft Learning Content Development System

 1. Povratni ping: Osmi broj | Prozor

 2. Povratni ping: Novi broj PROZORA | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s