MS Publisher-školske novine, školski kalendar, brošura, plakat, podsjetnica,čestitka…

NASLOV Ana

Microsoft Office Publisher 2007 je program za izradu različitih vrsta dokumenata za izdavanje (novina, plakata, brošura, čestitki …). Jednostavnost ovog programa koji je dio Microsoft softverskog paketa, je u tome što je idealan za kreiranje školskih novina, školskog kalendara, pravljenje plakata, pozivnica, čestitki u slučaju da želite da budu odštampane ili poslate na elektronske adrese roditelja, učenika i nastavnika.

U ovom tekstu ćemo objasniti kako uz pomoć MS Publisher 2007 jednostavno i lako napraviti školske novine.

Namjena školskih novina jeste da učenicima, roditeljima i nastavnicima obezbjedi informacije o školi. Potrebno je odlučiti koliko često će se novine objavljivati, u kolikom tiražu i u da li će se štampati ili slati na elektronske adrese zainteresovanih primalaca.
Kada nastavnici i učenici pripreme tekstove i slike za školske novine, potrebno je pripremiti ih za štampu ili elektronsku distribuciju što je najbolje uraditi u MS Publisher 2007.

Kada pokrenete MS Publisher 2007, vidjećete da program sadrži popis svih šablona koji su dostupni korisniku. Radno okruženje programa Publisher je slično okruženju drugih Microsoft Office 2007 programa. Možete izabrati jednu od nekoliko opcija: za štampu, za web, neki od skupova dizajna ili prazan dokument.

s1

Za izradu školskih novina najbolje je izabrati neki od šablona iz grupe Newsletters, recimo šablon School.

s1 s1

 

Izrada školskih novina počinje unosom informacija o školi. Tekst koji je ponuđen može se mijenjati, mogu se ukloniti okviri za tekst ili dodati novi. U programu MS Publisher postoje četiri vrste okvira i to: za unos teksta, tabele, Word Art teksta i okviri za slike. Ako želite da kreirate nove objekte kliknite na jedan od njih na lijevoj paleti prozora. Klikom na odgovarajući okvir bira se predloženi tekst koji nestaje kada počnete da unosite svoj tekst. Ukoliko tekst ne može da stane u ponuđeni okvir, veličina okvira može se promeniti pomeranjem karakterističnih tačaka koje se nalaze u uglovima ili na sredini stranica okvira. Oblikovanje teksta je slično kao u programu Microsoft Word.

Na lijevoj strani prozora pored ponuđenih objekata nalaze se opcije za formatiranje izabranog dokumenta:

image

Page Options: omogućuva dodavanje i promjenu stavke na dokumentu.
Color Schemes: omogućava vam da odaberete paletu boja za rad.
Font Schemes: omogućava vam da odaberete različite fontove.
Newsletter Options: omogućava vam da se vratite na svoje novine i napraviti novi izbor.

Ako želite da prebacite tekst iz Word dokumenta izaberite opciju Import Word document koja se nalazi u meniju File. Da ubacite novu sliku preko već postojeće kliknite desnim tasterom miša na sliku i izaberite Change Picture i naravno lokaciju sa koje ćete ubaciti novu sliku, recimo sa fotoaparata kliknite na From Scanner or Camera.

s1

Da dodate sliku na novo mjesto definišite prostor u kojem se smješta slika tako što na lijevoj strani prozora u okviru Objects kliknete na ikonicu Picture Frame pa na Empty Picture Frame da biste nacrtali okvir prazne slike. Zatim izaberite i umetnite sliku.

s1 s1

Zavisno koji šablon odaberete dokument će se sastojati od jedne ili više stranica. Takođe možete dodati stranice tako što u meniju Insert izaberite Page ili Duplicate Page (kopija postojeće stranice).

s1

Da promijenite redosled stranica jednostavno prevucite stranu na određeno mjesto ili u meniju Edit izaberite Move Page.

Po završetku dizajna kliknite na opciju Design Checker da bi program provjerio da li ima preklapanja sadržaja, van margina tekst ili slika i uopšte da li ima nedostataka u vezi sa postavljenim sadržajem. Takođe opcija Graphics Manager provjerava da li su slike odgovarajućeg kvaliteta za štampu i generalno daje informacije o slikama. 

image 

Na kraju potrebno je sačuvati dokument tj. školske novine u ovom slučaju. Kliknite na Save i otvoriće se prozor u kojem izaberete mjesto, ime tip formata.

s1

Želimo vam puno uspjeha u kreiranje školskih novina!

U sledećem broju objasnićemo vam kako napraviti školski kalendar pomoću dva dokumenta Microsoftovog Publishera i uz pomoć Worda kao i još neke mogućnosti koje vam nudi MS Publisher.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Osmi broj. Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na MS Publisher-školske novine, školski kalendar, brošura, plakat, podsjetnica,čestitka…

  1. Povratni ping: Osmi broj | Prozor

  2. Povratni ping: Novi broj PROZORA | Rankov blog

  3. Jugoslava kaže:

    Radila sam školske novine u Pablišeru (pre nego što sam prešla na blog) i bila sam veoma zadovoljna ovim programom. Nije komplikovan, a s druge strane ima mnoštvo mogućnosti. Svima koji rade školske novine u Vordu predlažem da pređu na Pablišer.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s