Windows 7 gadgets

Naslov Darko

Novina koju je Microsoft predstavio sa operativnim sistemom Vista prilično je unaprijeđena kod Windows 7. Radi se o gadget-ima, malim dodacima za windows koji vam mogu značajno olakšati rad sa računarom. Glavna novost je postojanje čitave galerije gadgeta, od onih koji će se svidjeti onima koji vole da prate rad svog sistema (CPU meter, Speed test), do onih koji odgovaraju ljudima „navučenim“ na socijalne mreže (FB Explorer, TwitRewievs), do totalno neupotrebljivih i smiješnih (raznorazne igrice, itd…). Krenimo redom!

Desni klik na desktop omogućava vam da izaberete komandu Gadgets koja Vam otvara alat kojim možete omogućiti korišćenje nekog od već instaliranih gadget-a.

1

Dupli klik na bilo koji od njih dodaće odabrani gadget na vaš desktop gdje ga zatim lako možete iskonfigurisati na način na koji vi želite. Konfiguracija je razli;ita od gadgeta do gadgeta, zavisno od njegove namjene, a pokreće se klikom na ikonicu alatke koja postaje aktivna kad pozicioniramo miš na gadgetu. Prostom drag-and-drop tehnikom možete im odrediti mjesto na desktopu, desni klik vam daje mogućnost podešavanja veličine samog gadget-a, njegovog ponašanja (da li da bude Always on top ili ne), kao i nekih vizuelnih karakteristika (isprobajte opciju opacity!).

2

Na slici iznad su prikazani gadgeti za mjerenje opterećenja vašeg sistema (CPU i RAM), i konverter valuta. Od gadgeta koji dolaze sa operativnim sistemom preporučio bih vam da isprobate i Feed headlines.

Klikom na opciju Get more gadgets online, dobijate mogućnost pretrage ogromne baze gadgeta koje možete besplatno skinuti i instalirati na vašem računaru. Jedan od prvih koji mi je zapao za oko je bio All Search V3.1 . Pomoću njega se znatno pojednostavljuje preptraga raznih search engine-a, mapa, youtube-a, wikipedie, itd…

4

FB Explorer će vas automatski povezati sa vašim Facebook nalogom, pa možete pratiti aktivnosti vaših Facebook prijatelja, a da ni ne posjećujete Facebook. Za one koji su pak “navučeni” na Twitter, tu je TwitReviews. Takodje, postoji čitava hrpa gadgeta koji vas obavještavaju da su vam stigli novi mailovi, podsjećaju vas na zakazane sastanke i task-ove iz vašeg Outlook-a.

5

Oni kojima nedostaje Quick launch iz starog dobrog XP-a, vjerovatni će instalirati App Launcher V3. Ovaj gadget vam omogućava da jednostavnim drag-and-drop-om sve svoje omiljene aplikacije učinite brzo dostupnim za vas.

6

Desk Essentials spaja tri korisne stvarčice ujedno: To-do listu, Notes i kalkulator. Zbog obilja mogućnosti (štampanja, sortiranja po raznim parametrima,itd…) kao i izuzetno user-friendly izgleda, ovaj gadget je jedan od najčešće downloadovanih.

7

Xirrus Wi-Fi Monitor će vam na zanimljiv način (prikaz poput radara, vidi sliku) prikazati sve dostupne wirelles mreže.

8

U svakom slučaju, nakon malo detaljnijeg pretraživanja raznoraznih gadgeta za windows 7, shvatio sam da mogućnosti koje gadgeti nude i nijesu neka novina, više-manje smo ih i ranije imali. Stvar je u lakšem i efikasnijem pristupu resursima koje smo već koristili na neki drugi način. Naravno, nijesmo imuni ni na njihov dopadljiv dizajn!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Osmi broj. Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Windows 7 gadgets

  1. Povratni ping: Osmi broj | Prozor

  2. Povratni ping: Novi broj PROZORA | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s