Kako napraviti školski kalendar

NASLOV Ana

U prošlom broju smo objasnili osnove programa MS Publisher i kako pomoću njega možete kreirati školske novine. Kako je početak školske godine profesori i uopšte nastavno osoblje traži kalendare za narednu godinu, upisuju praznike i značajne datume i zbog toga im je potrebno da sami mogu izraditi školski kalendar.

To možete uraditi na nekoliko načina, ali jedan veoma praktičan način je pomoću Microsoftovog Publishera koji će vam omogućiti da kreirate, napišete i odštampate školski kalendar kakav želite.

Kada pokrenete MS Publisher 2007, vidjećete da program sadrži popis svih šablona koji su dostupni korisniku. Radno okruženje programa Publisher je slično okruženju drugih Microsoft Office 2007 programa. Možete izabrati jednu od nekoliko opcija: za štampu, za web, neki od skupova dizajna ili prazan dokument.

s1

Za izradu školskih kalendara najbolje je izabrati neki od šablona iz grupe Calendars, recimo šablon Arcs.

s1

Zatim u dijelu prozora Options obavezno čekirajte One year per page (Jedna godina po stranici). Veličinu stranice izaberite po želji, a ako želite da uz školski kalendar imati i spisak značajnih datuma vezanih za školu čekirajte Include schedule of events (Uključi raspored događaja). Nakon toga kliknite na  Set Calendar Dates (Postavljanje datuma u kalendaru).

s1 s1

Odaberite godinu za koju kreirate kalendar, prvo za tekuću kalendarsku godinu pa kliknite dugme OK. Takođe možete mijenjati boje i fontove, a kad ste gotovi sa izborom, kliknite na dugme Create koje se nalazi u donjem desnom dijelu prozora.

Trebalo biste sada da dobijete prozor sa kalendarom za jednu godinu.

s2

Cijeli postupak ponovite s novim kalendarom za narednu godinu. Preporučujemo da za oba kalendara odaberete isti šablon.

Zatim se vratite natrag na kalendar za tekuću godinu. Sve tekst box-ove koji vam nisu potrebni možete izbrisati ili ukucati određeni tekst unutar njih. Selektujte sve mjesece pa kliknite desnim tasterom miša na njih i u konteksnom meniju izaberite Ungroup (Razgrupiraj). Sada je svaki mjesec poseban tekst box i zato možete izbrisati sve mjesece koji vam nisu potrebni, a preostale mjesece rasporedite ili pomaknuti prema gore. Zato što kreirate školski kalendar potrebno je mjesece od septembra do decembra tekuće godine rasporediti.

s3  s5

 

Zatim to isto uradite i sa drugim kalendarom samo što u njemu ostavite mjesece od januara do juna jer se tada završava školska godina. U drugom dokumentu kada razgrupišete tekst box-ove izbrišite mjesece koji vam nisu potrebni pa ponovo grupišite samo one mjesece koji pripadaju školskom kalendaru. Njih kopirajte u prvi dokument i dobićete kalendar kao na slici.

s3  s6

s7

Ako sada želite da neke značajne datume istaknete drugačijom bojom ili fontom selektujte tekst nekog mjeseca recimo januar jer je tada zimski raspust i hoćete u kalendaru da označite datume trajanja raspusta, izaberite Edit pa Edit Story in Microsoft Word (Uređivanje dijela teksta u programu MS Word). U Wordu tekst i datume formatirajte kako želite, a kad završite izaberite Close & Return in Publication1 (Zatvori i vrati se u Publikaciju).

s8 s9

 

s10

Na kraju upišite važne datume vezane za školu: sjednice, dan škole, izlete…

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Deveti broj i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s