Windows 8 Consumer Preview–ukratko

w8Kao što smo u uvodniku i rekli Osmica je nova verzija Windowsa, a mi ćemo se potruditi da u nekoliko iznesemo svoje prve utiske poslije nekoliko dana korišćenja na laptopu, desktopu, tabletu i virtuelnoj mašini.

Elem, Windows 8 donosi sve blagodeti na koje smo navikli u sedmici, kao što je stabilnost i još nešto više. Naravno da i dalje možete koristiti tradicionalni desktop interfejs, ali i novi METRO koji uveliko podržava upravljanje prstima, odnosno dodirom. Novi OS naćiće svoju upotrebu dakle i na tabletima ili kako ih Microsoft zove slate-ovima, kao i na ostaloj vrsti računara na kojima već sada koristimo sedmicu. Evo nekoliko Windows 8 osobina koje trebate znati za početak.

1w8

Windows 8 ima novi početni ekran, koji lako možemo opisati kao radikalan za sve dosadašnje korisnike Windowsa. Prvi put pojavio se na Windows Phone 7 uređajima, odakle je i pozajmljen. Metro stil podrazumjeva takozvane žive pločice (Live Tiles) uz čiju pomoć imate ispred sebe sve što vam je potrebno i to na jednom mjestu. Dakle sve od kontakata, kalendara, vremenske prognoze, aplikacija i monogo toga još. Pločice u realnom vremenu prikazuju ažurirani sadržaj, tako da nikad ne propustite bilo što važno. Naravno tu je i stari dobri desktop kakvog poznajete iz Windows 7. Na vama je da izaberete ono što vam je potrebno i kako ćete da ih koristite.

2w8

Do sada smo tradicionalno za rad sa Windows-ima koristili tastaturu i miša, sada sa novim Metro stilom možete komforno koristiti i dodir na uređajima koji to omogućavaju. Otvoren je put za laku upotrebu na tablet računarima. Umjesto klasične tastature imate tastaturu pune veličine na ekranu za lako kucanje. Za razliku od drugih sistema ovdje je moguće prilagoditi veličinu tastera. Naravno da će nekom ko ima 10 godina trebati manji tasteri nego nekom odraslom. Imate na raspolaganju tri veličine: mala, srednja i velika.

3w8

Windows 8 isporučuje se sa brojnim aplikacijama za različite zadatke (uz mogućnost preuzimanja još aplikacija sa mrežne prodavnice (Store)) Uz Windows 8 vaš računar je povezan i na cloud, tako da je sada sinhronizacija različitih uređaja veoma laka. Dobićete novi program za Mail, kalendar, Mape, Microsoft SkyDrive, program za lak pristup fotografijama sa vašeg Facebooka, SkyDrivea ili Filckera, aplikaciju za čatovanje itd.

4w8

Kao što rekoh nova usluga je i mrežna prodavnica (Store) gdje možete pregledati i preuzeti različite aplikacije poput igara, aplikacija za vijesti, kuvara… Sa korisničke tačke gledišta na ovaj način je obezbjeđeno lako proširivanje funkcionalnosti vašeg Windows 8 sistema. Za sada su sve aplikacije na Store-u potpuno besplatne, a pojavom konačne Windows 8 verzije biće ih mnogo više, a i onih koje se plaćaju. Kupovina će naravno biti omogućena i na našem tržištu u Crnoj Gori. Od srca preporučujem da u svakom slučaju instalirate i isprobate igricu Cut The Rope.  

Ukoliko je vaš trenutni laptop ili desktop računar pod OS Windows 7, na njega možete jednostavno instalirati i Windows 8. Novi OS nema dodatnih hardverskih zahtjeva za instalaciju i pokretanje. Potrošnja baterije je dosta manja pa će računar duže raditi sa jednim punjenjem. Prenos podataka Bluetooth-om je brži uz manju potrošnju.

iexplorerTabs

Metro internet explorer je IE 10, posvećuje svu površinu ekrana za pregled site-a, tabovi i address bar se pojavljuju i nestaju sa ekrana prema potrebi. Na Metro IE10 nije moguće instalirati plug-inove radi veće sigurnosti. Ukoliko morate instarirati neki plug-in, recimo za pregled flash stranica iskoristićete onaj na desktopu. Naravno novi IE i jedan i drugi ima hardware-sko ubrzanje kroz grafičku karticu i podržava najnovije tehnologije HTML5, CSS3 i EcmaScript5.

Možete naravo skinuti  32 bit ili 64 bit verziju Windows 8 ili upotrebiti webpage za instalaciju. Kad napravite download, upotrebite DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J product key za aktivaciju Windows 8 consumer preview. 

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Deseti broj i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s