Windows Live Mail – više e-mail naloga na jednom mjestu

NASLOV Ana

Ako želite da istovremeno koristite više naloga elektronske pošte a da se ne prijavljujete na svaki od njih pojedinačno preporučujemo korišćenje Windows Live Mail-a za objedinjeni pristup svim nalozima.

Da pokrenete Windows Live Mail kliknite na Start, zatim na All programs i u okviru Windows Live izaberite Windows Live Mail (Pošta). Kliknite na nju lijevim tasterom miša ili pristinite taster ENTER, da biste pokrenuli ovaj program.

s1 s2

Kada otvorite Windows Live Mail kliknite na dugme Otkaži da zatvorite prozor za dodavanje naloga e-pošta.

s3

Opšta podešavanja Windows Live Mail-a

Da biste odradili neka podešavanja Windows Live Mail-a klinkite na dugme Meniji koji se nalazi u gornjem desnom uglu prozora, a zatim na naredbu Opcije i otvoriće vam se prozor kao na slici.

s4 

s5

U dijelu Slanje/prijem poruka čekirajte opcije:

1. Reprodukuj zvuk kada stignu nove poruke – Zvuk pri stizanju novog maila

2. Pošalji i primi poruke pri pokretanju – Odmah pri startovanju programa

3. Provjeravaj nove poruke na svakih recimo 10 min – Ako prozor minimizujete u vremenskom intervalu koji ste zadali provjerava se pošta.

Zatim u prozoru Opcije kliknite na karticu Slanje.

s6

Opciju Odmah pošalji poruku nemojte čekirati jer da poruka ne bi bila poslata istog trena kada kliknete na dugme Pošalji u prozoru poruke.

Izaberite karticu Više opcija a zatim na dugme Održavanje. Dugme Fascikla za skladištenje služi da definišete folder u kom će se skladištiti sve poruke sa svih naloga definisanih u programu koje možete čuvati po potrebi. U slučaju da formatirate računar ovaj folder možete ponovo zadati da biste imali pristup starim porukama. Kada izaberete folder potrebno je zatvoriti program i ponovo ga pokrenuti da bi podešavanja bila aktivna.

s7  s8

Dodavanje novog e-mail naloga i definisanje parametara za pristup

Sada ćemo izvršiti konfirusanje Microsoft Live@edu naloga jer su se sve škole registrovale na ovaj servis i svi zaposleni imaju otvorene naloge.

Otvorite Windows Live Mail i kliknite na opciju Dodaj nalog e-pošte i unesite potrebne podatke. Ukucajte vašu mail adresu, šifru i čekirajte opciju da ručno postavite servise da biste podesili mail nalog za primanje i slanje mailova. Kliknite na dugme Dalje.

sl11

Otvoriće se prozor kao na slici i potrebno je zadati adresu servera. Potrebno je da otvorite Vaš nalog i da pronađete parametre za pristup nalogu Microsoft Live@edu. Kada pristupite svom nalogu u desnom gornjem uglu kliknite na Options pa zatim na See All options.

2 3

Kliknite na link Settings for POP,IMAP and SMTP access. Otvoriće se prozor sa svim parametrima koji su vam potrebni i obavezno provjerite portove i čekirajte bezbjednu vezu SSL.

4 5

6

Kliknite na dugme Dalje i zatim na dugme Završi. Zatim radi definisanja naziva poštanskog sandučeta i zadavanja dodatnog parametra na isti način kao što ste dodavali novi nalog otvorite prozor.

7 s1

Kliknite na Properties. I možete promijeniti naziv poštanskog sandučeta da bi ga lakše raspoznavali među ostalima. U kartici Servers obavezno čekirajte opciju My server requires authentication (Moj server zahtjeva provjeru identiteta). U kartici Advanced čekirajte opciju Leave a copy of messages on server (Ostavi kopije poruka na serveru) i svi mailovi ostaju sačuvani i na mail serveru. Opciju Remove from server when deleted from “Deleted items” (Ukloni sa servera nakon brisanja iz fascikle “Izbrisane stavke”) ne čekirajte.

s2s3s4

Zatvorite prozor sa OK njegov pogled možete promijeniti na kartici View (Prikaz) koja služi za definisanje izgleda radnog prostora.

s5

Na isti način smo povezali hotmail.com i live.com naloge.

Konfigurisanje gmail nalog

Ulogujte se sa gmail nalogom.

s1

Kliknite u desni gornji ugao na Opcije pa zatim izaberite Podešavanja pošte.

s2 

Na gmail-u je potrebno osposobiti mogućnost preuzimanja poruka pomoću e-mail klijenta – Windows Live Mail-a, zato kliknite na Prosleđivanje i POP/IMAP.

s3

Čekirajte opciju Uključi POP za svu poštu da bi osposobili gmail za preuzimanje svih poruka koje se nalaze na njemu, opcija ispod prve važi za poruke koje će stizati od ovog trenutka. U stavci 2. izaberite arhiviraj Gmail kopiju, čekirajte omogući IMAP. I na kraju prozora kliknite na dugme Sačuvaj promjene.

s4

Na isti način dodajte novi nalog. I podesite adrese servera. Na kraju kliknite na Next.

s5 s6

Uspješno ste dodali i gmail nalog. Obavezno kao i predhodnom nalogu podesite njegova svojstva.

s7s8s1

s2

Na kraju dobićete prozor kao na slici i na lijevoj strani Windows Live Mail-a vidite sve naloge koje ste u njemu konfigurisali.

Ako želite da pošaljete mail, uradite to na uobičajen način jedino u desnom dijelu prozora možete izabrati mail sa kojeg želite da poruka bude poslata.

s1

Dugme Send služi za otpremanje poruka u Otpremno poštansko sanduče ne i njeno automatsko slanje, tako je zadato u podešavanjima. Kada kliknete na Send poruka će se smjestiti u Otpremno poštansko sanduče i u njemu se nalaze sve poruke koje ćete odjednom poslati, i dok su još u njemu možete ih mijenjati prije slanja i vidjeti sa kojeg e-mail naloga šaljete poruku. Dugme za provjeru pošte Send/Receive (Slanje/Primanje) izvršava provjeru svih definisanih mail naloga. Provjerava da li imate poštu za slanje, šalje i automatski provjerava da li imate nove pristigle poruke na svim definisanim mail nalozima.

s3s1

Ako želite da postavite neki od naloga kao default (podrazumijevani) izaberite nalog i kliknite na Set as Default. Prilikom sledećeg podešavanja Windows Live Mail-a  ne morate opet  raditi podešavanja nego jednostavno izvezete sva ta podešavanja za e-mail naloge Export  i posle ih uvezete Import u Windows Live Mail-u.

s1

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Deseti broj i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s