Windows Virtual PC za Windows 7

NASLOV_Marina[1]

Windows Virtual PC je najnovija Microsoft tehnologija virtuelizacije. Ona vam omogućava da pokrenete mnoge aplikacije za produktivnost u virtuelnom Windows okruženju pomoću jednog klika, direktno sa računara zasnovanog na operativnom sistemu Windows 7.  Windows Virtual PC možete preuzeti ovdje.

Kako je u u školama veliki broj računara pojačan odgovarajućom RAM memorijom, na svim tim računarima je moguće instalirati Windows 7 operativni sistem. Najveći problem koji trenutno postoji su udžbenici po kojim se izvodi nastava informatike. Zbog stalnog problema sa prelaskom na nove operativne sisteme i na nove verzije programa, a ujedno starih udžbenika odlučila sam se da napišem baš ovaj članak.

Na svim računarima u školi može da se instalira Windows 7, a da se nakon toga instalira Windows Virtual PC kako bi mogli na tim računarima imati i Windows XP Mode. Na ovaj način omogućili bi svima prelazak na novije verzije programa, a opet postojala bi mogućnost i korištenja i nekih starijih operativnih sitema.

Podržani operativni sistemi domaćini:

 • Windows 7 Home Basic
 • Windows 7 Home Premium
 • Windows 7 Enterprise
 • Windows 7 Professional
 • Windows 7 Ultimate

Podržani operativni sistemi gosti:

 • Windows XP servisni paket 3 (SP3) Professional
 • Windows Vista Enterprise servisni paket 1 (SP1) i novije verzije
 • Windows Vista Ultimate servisni paket 1 (SP1) i novije verzije
 • Windows Vista Business servisni paket 1 (SP1) i novije verzije *
 • Windows 7 Professional *
 • Windows 7 Enterprise
 • Windows 7 Ultimate

*Napomena: Virtuelne aplikacije nisu podržane u operativnom sistemu Windows Vista Business ili Windows 7 Professional. Sve druge funkcije tehnologije Windows Virtual PC podržane su u ova dva sistema gosta.

Windows XP Mode ili XPM je veoma korisna opcija koja omogućuje korisnicima Windows 7 operativnog sistema da pokrenu unaprijed konfigurisane virtuelne mašine sa licenciranom kopijom Windows XP Service Pack 3 operativnog sistema. Ovo omogućava korisnicima da startuju stare aplikacije u Windows XP Mode-u direktno iz Windows 7 operativnog sistema, te eliminiše potrebu za posebnim operativnim sistemom.

Windows XP Mode dodatak možete koristiti samo na određenim verzijama Windows 7 operativnog sistema: Windows 7 Enterprise, Windows 7 Professional i Windows 7 Ultimate! Radiće samo u slučaju da prethodno imate već instaliran Windows Virtual PC. Windows XP Mode je u stvari Windows XP SP 3 prekonfigurisan za rad u Windows Virtual PC okruženju. Pored spomenutog softverskog ograničenja korišćenje Windows XP Mode-a ima i hardverske zahteve u pogledu centralnog procesora koji mora podržavati opciju virtuelizacije kako bi Virtual PC opcija bila podržana na nivou Windows 7 operativnog sistema. Tek tada ćete moći da pokrenete Windows XP Mode, jer on suštinski predstavlja prekonfigurisanu virtuelnu mašinu koja izvršava Windows XP SP3 operativni sistem.

1st.jpg

Nakon toga kliknite na ponuđeni link za preuzimanje potrebnih fajlova.

2nd.jpg

Kada preuzmete program, kliknite na Run. Kada se na ekranu pojavi prozor kao na slici kliknite na Next.

3.jpg

Sljedeći prozor vam nudi destinaciju na kojoj će biti instaliran Windows XP Mode. Ukoliko ne želite da mijenjate destinaciju kliknite na Next .

4.jpg

Poslije ovog koraka slijedi proces prebacivanja neophodnih fajlova. Kada se završi ta procedura dobićete poruku da je instalacija uspešno privedena kraju. Kliknite na Finish da bi potvrdili završetak.

5.jpg

Prije startovanja i konfigurisanja Windows XP Mode-a, morate preuzeti i instalirati Windows Virtual PC dodatak. Klikom na komandu za preuzimanje Windows Virtual PC dodatka otvoriće vam se „pop up“ ekran sa pitanjem da li želite da sačuvate Windows6.1.-KB958559 datoteku. Kliknite na Save.

6.jpg

Pokrenite taj fajl i pred vama će se prikazati novi prozor sa zahtevom za potvrdu započinjanja procesa nadogradnje Windows operativnog sistema.

7.jpg

Naravno, prije toga morate prihvatiti i saglasiti se sa uslovima korišćenja ovog softverskog fajla. Nakon što ste pročitali predlog uslova, kliknite na I Accept.

8.jpg

Nakon toga kreće proces nadogradnje.

9.jpg

Nakon završetka instalacije potrebno je restartovati računar. Kliknite na Restart Now.

10.jpg

Poslije restartovanja sistema pokrenite Windows XP Mode. Kliknite na Start-All Programs-Windows Virtual PC-Windows XP Mode.

11.jpg

Međutim, ovde je moguć prvi problem. Ukoliko ne posedujete odgovarajući model Intel ili AMD procesora sa podrškom za virtuelizaciju ili ukoliko ste zaboravili da uključite ovu opciju u BIOS-u matične ploče, dočekaće vas sljedeći ekran:

12.jpg

Sljedeći korak jeste da proverite da li vaš procesor podržava „Virtuelization“ funkciju. Pratite sljedeći link i pronađite svoj procesor. Ukoliko nije na listi podržanih modela, moraćete da nadogradite CPU ili da odustanete od Windows XP Mode-a. Ukoliko je na listi podržanih modela, restartujte sistem i uđite u BIOS matične ploče. Pronađite opciju za uključenje virtuelizacije i aktivirajte je!

bios1.jpg

Kada prevaziđete prethodne probleme i konačno startujete Windows XP Mode po prvi put, prvo što ćete ugledati je prozor za prihvatanje licence i uslova za korišćenje ovog softvera. Kliknite na I accept the license items a zatim na Next.

13.jpg

Definišite putanju i naziv foldera gde želite da Instalirate Windows XP Mode ili jednostavno prihvatite ponuđenu opciju. Potom definišite željenu lozinku i još jednom je potvrdite u zahtevanom polju. Kliknite na Next. 

ins14.jpg

Sada treba da izaberete i odlučite želite li da aktivirate opciju automatske nadogradnje operativnog sistema (Windows XP). Kliknite na Next

15.jpg

Slijedi ekran u kome vas postupak konfigurisanja obaveštava da će svi diskovi na sistemu biti „podeljeni“ tj. vidljivi pod Windows XP Mode-om. Na taj način svi direktorijumi i fajlovi biće dostupni za korišćenje iz aplikacija pokrenutim pod Windows XP okruženjem. Kliknite na Start Setup.

16.jpg

Zatim slijedi ekran o statusu i progresu konfigurisanja i podešavanja Windows XP-a.

17.jpg

Nakon nekoliko trenutaka pojaviće se prozor sa Windows XP desktop okruženjem. Možete početi sa radom, instalacijom i pokretanjem aplikacija kao da se radi o standardnom XP-u!

18.jpg

Kao što ste mogli da vidite instalacija i podešavanje Windows XP Mode-a na Windows 7 nije tako komplikovana i zahtevna procedura. Jednom konfigurisana vaša podešavanja će automatski biti primjenjena svaki put kada ga pokrenete. Najbolja stvar u vezi Windows XP Mode-a jeste brzina kojom radi. Na bilo kom PC računaru poslednje generacije Windows XP Mode će raditi jednako brzo koliko i normalna instalacija standardnog Windows XP operativnog sistema na posebnoj PC mašini.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Deseti broj i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Windows Virtual PC za Windows 7

 1. CXABBHE kaže:

  Prilikom pokretanja jednog programa izbacuje mi sledece: Your system does not support 32-bit video modes. You will not be able to run this application. Mozete li mi reci sta to znaci i kako mogu resiti taj problem? Virtual mode je uspesno instaliran i neki programi uspesno rade, ali sa ovim imam problema, pa ako znate kako mogu da resim taj problem bio bih Vam zahvalan.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s